Som Samsung funderar webOS, frågor om marknadsstöd kvar

DigiTimes rapporterar i morse att koreanska tech jätten Samsung överväger att köpa Hewlett-Packard: s (och Palm) nyligen mördade mobila operativsystem webOS.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

(För dem som har varit på semester under augusti, HP sade nyligen att det skulle knoppa av sin PC-verksamhet och helt överge webOS som det ser ut till företagets programvara och tjänster, à la Oracle, SAP och IBM. Flytten drog ett uppror från tech värld, som sade OS var för bra för att döda, kritiker svarade att om det var så bra, varför inte någon köpa den?)

Även Samsung har offentligt sagt att det inte var intresserad av HP: s PC-verksamhet, har det inte sagt ett ord om webOS.

Några av mina webbplatsen kolleger har redan vägts in. Ibland vanvördiga (men ofta exakt) Jason Perlow skrev nästan två veckor sedan att Samsung eller HTC var de sannolika friare, föraktade av Googles beslut att förvärva Motorola Mobility bara dagar innan. Och mobila gadgeteer Matthew Miller föreslog att alla Android stämningar i luften, kan Samsung diversifiera sin OS-stöd.

Vad jag undrar: hur många operativsystem kan stödja marknaden?

Vi undrade detta många år sedan när Googles Android-operativsystem först slog scenen: Apples iPhone var attraktiv, RIM: s Blackberry var populär, Microsofts Windows Mobile var snubblande och Palm webOS var kommande. Och i dessa tidiga dagar, Nokia fortfarande knappt i bilden med Symbian. (Det är sedan kastat in handduken och bäddar med Microsoft.)

En hel del har förändrats sedan dess. Apple har bevarat sin totala ledning, har Android vuxit i en otrolig takt, har RIM snubblat, Microsoft var pånyttfödd och HP förvärvade Palm.

De flesta större hårdvarutillverkare – Samsung, Dell, Motorola, HTC, etc. – till en början valde Google men flera har sedan diversifierade i Windows Phone 7. Och nu när webOS är på huggkubben, med Android under stor rätts brand, vi re ser rapporter om att det bara kan vara billigare att släppa Android och spara webOS.

Jag kan inte låta bli att undra, kan dock hur många operativsystem smartphone marknaden stödja. Hur många egenutvecklade system kan få tillräckligt stöd för att motivera sin existens? Eller är det inte egentligen ingen roll, om de alla tillräckligt stöd för Internet och dess normer? (Cue tredjepartsutvecklare upprördhet här.)

Verkligheten är att utvecklarnas tid är begränsad. Det är en nollsummespel – ingen liten firma kommer att stödja alla enheter ut ur porten, och som utvecklare vända sin uppmärksamhet mot operativsystem med den mest användar stöd, skjuta upp de utsläpp till mindre använda operativsystem – i praktiken långsamt strypa dem.

Kalla det oavsiktlig konsolidering. Och det är inte klart att en exklusiv “home run” app på ett annat operativsystem är tillräckligt för att uppvakta användare över till en ny plattform, som John Gruber skriver. Det tidiga antagandet fönster kanske redan har stängt, även om det återstår massor av funktionen telefon användare där ute för att uppvakta.

Min poäng i allt detta är att webOS inte bara behöver Samsung, behöver den en chockerande aggressiv plan för att upend marknaden och skicka en annan mobil OS packning. Problemet är att den svagaste operativsystemet i den nuvarande gäng är RIM: s Blackberry OS, Samsung skulle behöva ta en ytterst konsumentvänliga webOS och på något sätt ge den ett företag kant utöver grundläggande VPN-stöd.

Varken HP eller Palm klarade av att genomföra planen, även om båda lovade så mycket.

Och det skulle behöva vara en ekosystemansats. Tabletten Spelet är ännu mer komplicerat för Samsung, medan det var den första stora icke-iPad aktör med Galaxy Tab dess framgång har sedan dess skuggan av Motorolas Xoom tablett och BlackBerry Playbook tablett. (HP: s styrplattan, naturligtvis, misslyckades kapitalt tills det såldes för $ 99. Å andra sidan, alla de vrak pekplattor ute i naturen medel webOS bara fick en bula i stöd. Vilket får mig att undra om att rensa denna förteckning inte också bekvämt blåsa upp värdet av webOS till HP för en framtida försäljning.)

Kan Samsung ta risken nödvändigt att göra webOS hända efter att Google så mycket stöd över hela världen? Det är en stor utmaning, och en som gör ta lite tid att uppnå. (Och kan resultera i snabb död av dess Bada low-end operativsystem.)

Tid är en lyx Samsung och webOS, har inte råd. Men en konservativ, kortsiktig strategi som sätter lönsamhet över marknads adoption är inte heller. Mitt råd till en webOS-ified Samsung: punt på vinst, skred marknaden – särskilt i företaget – och få detta operativsystem i användarnas händer innan deras preferenser och budgetar avdelning, är förbenad.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär