Räkna kostnaden för förfalskning

Trots framgångsrikt stänga en produktiv näringsidkare i olicensierad programvara förra veckan Alexander erkänner att oddsen är staplade mot henne. Microsoft uppskattar det förlorar runt $ 467.000.000 (250 miljoner pounds) per år på grund av att förfalska och olicensierad programvara.

Men det är inte bara den stora mängden falska och olicensierade produkter som gör Alexander jobb en tuff, är Microsofts förhindra piratkopiering lag och dess tillsynsmyndigheter på Business Software Alliance ses av många som den vassa änden av mjukvarujättens är drakoniska – och en del säger föråldrade –approach licensiering.

Efter den framgångsrika uppgörelse med olaglig-programvara handlare William Ling, till webbplatsen Storbritannien satte sig med Alexander diskutera några av de utmaningar i en roll som hon har fyllt i nio månader, och att höra vad Microsofts förhindra piratkopiering lag kan göra för att förbättra relationerna med kunderna.

F: Hur mycket av Microsofts falska och licensiering problemet är egen fattandet? Vissa hävdar att om du hade rättvisare och tydligare rutiner licens skulle färre människor få det fel eller välja att undergräva dem, Alexander. Det kommer alltid att finnas människor som inte tror att de ska betala Microsoft. Även om vi tappade priser, skulle folk fortfarande förfalska programvaran. Kiwi skokräm fortfarande förfalskas och är inte exakt dyra – det är allt ner till storleken av varumärket. Så jag skulle inte säga att det är licensiering, jag tror att det är bara för att folk vill ha vad de kan få för det billigaste priset.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Gavin Becket, Bristol kommunfullmäktige IT-strategi chef, sade vid en OASIS konferens förra året att det finns en verklig rädsla för att företag som meddelar att de flyttar till öppen källkod kommer att möta en programvara revision från MS. Någon sanning i det, Alexander:? Absolut inte. Software Asset Management är en annan del av verksamheten. Mitt jobb handlar om förköp och var man kan köpa och hur man köper – det handlar om att utbilda partners.

Vad är det mest förfalskade programvara;? Jo, just nu skulle det förmodligen vara Windows XP, sedan Windows 2003, men vi ser också vissa Windows 2000 och även några av de 64-bitarsversioner. Det finns också program som Visio och Project som får riktade. Piraterna följer en strategi för hela – de maximera sin försäljning av den tidigare OS att släppas, så just nu ser vi en ökning av XP och Office 2003 när vi går mot Vista.

Du lanserade Windows Genuine Advantage (WGA) systemet i april som ger användarna tillgång till fler verktyg, om de anmäler sig till tjänsten och registrera deras kopia av Windows, men blockerar vissa nedladdningar till kunder som inte gör det. Hackare lyckades kringgå systemet strax efter starten. Har du stängt kryphål nu, Alexander:? Det finns alltid nya hacka kommer tillsammans, men WGA är en frivillig tjänst. Du kan stänga av pop-ups, och folk kan välja bort det. De får fortfarande all nedladdning kärn, men vad de inte får är saker som Windows Defender. De får fortfarande alla säkerhetsuppdateringar – vi inte straffa kunder för att inte gå med.

Tror du att en del av problemet är att din licensmodell är bara lite föråldrad? Google har fått människor som används till idén att de kan få saker gratis i sin tur för att läsa reklam – är att en modell som Microsoft överväger, Alexander:? Vi definitivt ser på det. Vi försöker alltid att bo tre eller fyra år före marknaden. Det är verkligen något som diskuteras.

webbplatsen Storbritannien nyligen belyste frågan om hur svårt det är att köpa en naken PC – en maskin utan ett operativsystem installerat – och hur Microsoft, och särskilt ni, försökte övertyga återförsäljare som sådana maskiner uppmuntrade piratkopiering och bör inte vara såld. Har du fortfarande fast vid denna åsikt, Alexander: Jag tror att många människor skulle kämpar för att vilja köpa en dator utan operativsystem. Nakna datorer är inte något jag är verkligen intresserad av, i första hand ändå.

Du har varit i det här jobbet i ungefär nio månader nu. Vad vill du uppnå när det gäller att förändra människors attityder till förfalskning och olicensierad programvara, Alexander: Jag tror att det handlar om att göra det personligt. Vi vill få människor att inse vad effekterna av att köpa och sälja förfalskad programvara är. Uppenbarligen är det ett svårt område att arbeta i, men tycker om att ta på oss oavsett vad vi gör. Alla kommer alltid att plocka på marknadsledare.

Andrew Donoghue på webbplatsen Storbritannien rapporterade från London.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor