Kan HP susa in för att köpa Sybase över SAP?

SAP betalade en stor premie för Sybase och det kan finnas en bra anledning till det rejäl prislapp: Hewlett-Packard kan också bjuda på databasen och rörlighet mjukvaruföretag.

En av de dinglande frågor om SAP: s Sybase köp kretsar kring varför affärssystems jätte betalat så mycket. Till ett pris av $ 65 per aktie, SAP betalade 56 procent premie till Sybase slutkurs på $ 41,57 den 11 maj.

Cowen & Co analytiker Peter Goldmacher gör en övertygande argument som HP kunde göra ett bud på Sybase. I själva verket, hävdar Goldmacher att HP kan ha något annat val.

SAP: s förvärv av Sybase placerades som ett sätt att bli en ledande aktör i tillämpningar mobila företags. Även om de flesta av Sybase verksamhet kretsar kring relationsdatabaser, har vd John Chen gjort om företaget som ledande mobila företag företag.

Krigsman: SAP förvärvar Sybase: rörlighet och databasalternativ, McKendrick: SAP blir Oracle East, Howlett: SAP förvärvar Sybase för $ 5,8 miljarder men varför? SAP att förvärva igen, Gardner: SAP köper Sybase, får tillbaka i loppet, Diaz: SAP tillkännager $ 5,8 miljarder förvärv av Sybase

Nu här är där det blir intressant. Goldmacher ansluter några punkter. Först HP köpte Palm som ett sätt att få en mobil operativsystem och slutligen erbjuda det som en del av det allmänna företags IT bunt saker. Goldmacher bottom line

Vi tror att Hewlett Packard skulle dyka upp som en köpare för Sybase. Sybase kärnutbud kretsar kring data, analyser och mobil, tre kritiska hål i HP: s aktuella programvarustrategi. HP har $ 12.4B (inkl Palm) i kontanter i balansräkningen och affären är $ 0,03 positiv effekt på resultatet med 10% premie till SAP: s inköpspriset på $ 65. Om HP inte köper Sybase, förlorar den sin sista chans att vara en relevant fristående konkurrent i ledningen och risker faller ytterligare bakom företagets data datahantering jättar Oracle och IBM.

Fallet är tvingande för säker. Oracle dikade HP som en partner när det köpte Sun. HP svarade med en stor Microsoft partnerskap som Goldmacher hävdar “fortfarande gör inte HP ett Enterprise Data spelare.”

Om HP ägda Sybase, skulle det ha en fristående databas och kunna konkurrera med Oracles Exadata maskiner. På mjukvarusidan av huset skulle Sybase anpassa sin IQ Analytics ansökan och ge HP en mer trovärdig business intelligence erbjudande. Goldmacher tror att HP: s Neoview suger vind. Köpa Sybase skulle vara billigare för HP än att förvärva Teradata, en ledande data warehouse och business intelligence-spelare.

Med andra ord, är argumentet för HP och Sybase nästan spegelvänd jämfört med SAP fallet. SAP talade rörlighet och databasen verksamhet är något som kommer att rida tillsammans som en separat enhet. För HP skulle Sybase databas verksamheten vara mer kritisk.

Goldmacher får på en viktig punkt. HP: s portfölj domineras av hårdvara. HP Software är betydande i sin egen rätt, men det har inte nästan programvaru vapen som IBM och Oracle har.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär, Enterprise Software, HPE i samtal om att sälja av sin programvaruportfölj, Enterprise, HPE uppdaterar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand

Nu finns det även en HP-Sybase rörlighet fall. Goldmacher noter

Vi älskar Palm förvärvet eftersom det gör det möjligt för HP att skapa en mobil plattform som inte bara Windows på ännu en formfaktor. Möjligheten att utnyttja Sybase Unwired Platform på sin egen hårdvara och operativsystem samt alla eventuella tredje partiprogram gör omedelbart HP en massiv konkurrent i den mobila rymden. Vi tror att ha en öppen hårdvara och mjukvara lösning katalyserar ankomsten av breda företagsmobilappar genom att erbjuda kunderna ett företag klass, plattform agnostiker, lösning standardbaserade.

Är HP är den enda andra potentiella budgivare här? Kanske inte. Oppenheimer analytiker Shaul Eyal sade att det skulle kunna vara en budgivning krig för Sybase och kanske till och med Oracle steg. SAP kan fortfarande vinna Sybase affären på strategisk passform, men stänger förvärvet får inte vara låset verkar.

Med HP och kanske till och med Oracle väntar potentiellt i kulisserna vi nu vet varför SAP inte snålar på bidraget.

Fler nyheter och analyser om affären

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

HPE i samtal för att sälja sin programvaruportfölj

HPE uppdateringar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand