Facebook tomter fjärde US datacenter i Texas

Facebook växer dess datacenter gång med nyligen aviserade planer på att bryta mark på en ny anläggning i Texas.

Facebook ingenjörer erbjuder en tjuvtitt in i de två nya kall lagringsanläggningar öppnas under det senaste året för att lagra mer än två miljarder digitala foton – och hålla dem omedelbart tillgängliga.

Anläggningen skulle markera Facebook fjärde datacenter i USA och femte i världen, efter platser i Oregon, North Carolina, Iowa och Sverige.

Precis som sin föregångare, förväntar vi Fort Worth att vara en av de mest avancerade, effektiva och hållbara datacenter i världen “, skrev Tom Furlong, Facebooks vice vd för infrastruktur, förberedda kommentarer.” Vårt fortsatta arbete på datacenter design är en viktig del av vår övergripande effektivitet infrastruktur ansträngningar, som har hjälpt oss att spara mer än $ 2 miljarder dollar i kostnader för infrastruktur under de senaste tre åren.

Facebooks hemodlade datacenter och tillhörande teknik är väl etablerade nu.

Menlo Park, Kalifornien-huvudkontor företag senast stärkt sitt datacenter i Altoona, Iowa i november förra året med ett datacenter tyg beskrivs som en nästa generations arkitektur som utvecklats för att påskynda maskin-till-maskin trafik i stor skala.

Sådana mål är avgörande för Facebook som sociala medier varumärke fortsätter att förlita sig på mobila kanaler för en stor del av sina intäkter.

Ken Patchett, chef för Facebooks västra datacenter verksamhet, noterade i ett blogginlägg som Fort Worth centrum kommer att vara avgörande i kör Internet.org den sociala konglomeratets ambitiöst initiativ för att få Internet-anslutning till utvecklingsmarknader och avlägsna regioner över hela världen.

Data Management, Godan, mata världen med öppna data, stora datamängder, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, moln, Ansluten behöver moln era bättre nätverk, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Också lovat att drivas med 100 procent förnybar energi, är Fort Worth plats förväntas fungera som en modell för Facebook pågående Open Compute Project och andra open source tech åtaganden.

Patchett specificerade mycket av den makt kommer från en ny vindkraft webbplatsen byggs 90 miles från Fort Worth datacenter i samarbete med Citigroup Energi, Alterra Power Corporation och Starwood Energy Group.

Påfallande kommer Fort Worth datacenter också att förlita sig på utomhusluft i stället för luftkonditioneringar för kylning.

“Ja, vi kan göra det arbete även i mitten av den typ av somrarna vi har här i Texas,” Patchett quipped.

Bild via Facebook

Godan, mata världen med öppna uppgifter

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

Ansluten behöver moln era bättre nätverk

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip