Eurocom Monster 1,0 Gransknings

Kanadensiska datortillverkaren Eurocom är mest känd för klumpiga högpresterande desktop-ersättning bärbara datorer såsom 17.3in. Panther 2.0 som vi granskat förra året. Med ett namn som “Monster”, kan du räkna med den granskade här att vara ute i samma lådsystem – men du skulle vara fel. I det här fallet har Eurocom inklämd en utmärkt specifikation till en 11.6in. “Ultraportabel” formfaktor – och, naturligtvis, extraherade utmärkta prestanda från den.

Den 1,8 kg Monster har beskrivits som en “gaming laptop” i ett antal recensioner, men Eurocom är angelägen om att påpeka sin vädjan till professionella användare som kräver mycket CPU och grafik hästkrafter och massor av lagrings – utvecklare kör flera operativsystem på en serie av virtuella maskiner, till exempel.

Design, The Monster är en konservativ utseende best med en fast grå-färgad chassi och en stöpplad, gummi-strukturerad yta. Det ser verkligen ut och känns mer som en Business Notebook än en flashig speldator. För att undvika missförstånd mäter 28.7cm bred och 20.7cm djup av 3.71-1.27cm tjock och väger 1,8 kg. Inte den tunnaste eller lättaste av ultrabärbara på något sätt, men inga problem att bära runt på en regelbunden basis heller.

Eurocom monster 1,0 är en 11.6in. ultraportabel vägning 1,8 kg

Den 11.6in. LED-bakgrundsbelyst TFT-skärm finns i glansigt och matt versioner både med en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Vår granskning enhet hade ljusare (322-nit jämfört med 170-nit) matt skärm, vilket ger en mycket tydlig och skarp bild med ljusstyrkan dök upp. Vi hade inga läsbarhet problem även i en bightly upplysta kontor, även om du behöver för att upprätthålla en ganska rakt på visningsläge för bästa resultat. Den matt skärm kostar £ 59 mer än standard glansiga alternativ, båda skärmarna har en 1,3-megapixel webbkamera i mitten av den övre ramen.

Tangentbordet är en 84-nyckel, isoleringsenhet med chiclet-stil nycklar. Tangenterna är ganska små, men det finns gott om taktil feedback, och när du vänjer det kan du skriva på en bra hastighet. Personer med exceptionellt stora fingrar kan finna det lite besvärligt att använda ändå. Den två-knappen multitouch Synaptics pekplatta har samma stöpplad, gummiliknande yta som resten av chassit, men är något indragen inuti handledsstöd. Det är ett bra exempel på arten, men vi föredrar fortfarande att använda en bra extern trådlös mus där det är möjligt.

Funktioner, processoralternativ – alla Intel – för Monster 1,0 intervallet från relativt vardagliga Sandy Bridge Core-i5-2410M kör på 2.3GHz till allvarligt snabb Ivy Bridge Core-i7-3920XM Extreme Edition, som löper på 2.9GHz eller upp till 3.8GHz med Turbo Boost. Skillnaden i pris mellan dessa processorer är en häpnadsväckande £ 678, men det finns flera andra Ivy Bridge Core i5 och Core i7 alternativ, så att du ska kunna ange något som passar dina behov. Vår top-end granskning enhet hade Extreme Edition processor, backas upp av 8 GB DDR3-1866 RAM (2x4GB).

Den videoundersystemet är en dubbel-GPU-affären omfattar CPU-integrerade Intel HD Graphics 4000 och Nvidias diskreta GeForce GT 650M, Nvidias Optimus-teknik hanterar automatisk växling mellan de integrerade och diskreta grafikprocessorer så att (makthungriga) grafik muskler används bara när behövs.

För lagring, hade vår enhet en 750 GB hybriddrift, Seagate Momentus XT Hybrid. Detta 7,200rpm SATA III hårddisk har 8 GB snabbt solid-state lagring och använder algoritmer för att säkerställa att SSD delen används för att leverera snabb uppstart prestanda och snabb åtkomst till data som används ofta. För lagring expansion, det finns en multi-format flash kortläsare på framsidan, på vänster sida, som accepterar en rad SD- och Memory Stick-kompatibla media.

Eurocom spelfokus är tydligt i valet av PCIe trådlös adapter i vår Monster 1,0 granskning enhet – Killer Wireless-N 1103 från Qualcomm Atheros (som köpte Killer utvecklare Bigfoot Networks i augusti 2011). Denna dubbla band 802.11n modulen är utformad för att ge en prestandaökning på ansökningar (främst online-spel, HD-video och högkvalitativt ljud) som kräver låg latens nätverkstrafik med hjälp av egenutvecklade tekniker som Advanced Stream Detect (automatisk trafikprioritering) och Visual bandbreddskontroll (on-the-fly ledningen via manager utility Killer Network) för att optimera prestanda. Om du behöver Bluetooth, måste du välja en av de andra Wi-Fi-alternativ.

Anslutningar är bra för en ultraportabel system med Ethernet, VGA, HDMI, ljud in / ut och ett par USB 3.0-portar på vänster sida, plus en tredje USB (2,0) port till höger. Ryggen är ockuperat av systemets 6-cells 62.13Wh Li-ion batteri, medan de främre har ett par statuslampor och nämnda multi flash-kortläsare.

Operativsystemet på vår översiktliga granskning enhet var Windows 7 Professional 64-bitars, men du kan ange Ultimate eller Premium, eller har ett OS-enheten och installera egna.

Prestanda och batteritid, börjar med grunderna, det Eurocom Monster 1,0 Windows Experience Index (WEI) 5,9 (av 7,9) är imponerande. Den lägsta prestanda delsystem (som motsvarar WEI) är Primär hårddisk (Disk dataöverföringshastighet), och 5,9 är en helt respektabel poäng. De återstående poängen är alla utmärkta: 7,1 för Graphics (skrivbordsprestanda för Windows Aero) och Gaming grafik (3D företag och spelgrafikprestanda), 7,6 för processor (beräkningar per sekund) och en perfekt 7,9 för Memory (RAM) (minnesoperationer per Andra).

Det är uppenbart att Monster 1,0 en mycket snabb ultraportabel, utan någon verklig spricka i sin rustning – om du behöver absolut toppklass diskprestanda, kan du ange en “ren” SSD snarare än hybrid SSD / hårddisk som används här (om än i extra kostnad: en 480GB Intel 520-serien SSD lägger över £ 600).

Vi körde också Cinebench 11,5 för att få en känsla för den bärbara datorns processor och OpenGL prestanda. I CPU testet, en scen som innehåller några 2.000 objekt, som i sin tur innehåller mer än 300.000 polygoner, manipuleras. En toppbetyg av 6,43 är mycket bra – score över 7 är oftast bara levereras av processorer med flera kärnor och trådar.

Cinebench 11,5 CPU (flerkärniga) testresultat

I OpenGL provkörningar systemet en komplex 3D-scen som visar en biljakt där GPU hanterar en stor mängd geometri och texturer, plus en uppsjö av effekter inklusive miljöer, bump kartor, öppenhet och belysning. Monster 1,0 Bästa poäng av 49,02 är, återigen, imponerande

Cinebench 11,5 GPU testresultat

Vi uppskattade batterilivslängden genom att mäta strömförbrukningen med hjälp av en Voltcraft VC940 Plus multimeter med systemet är inaktivt (vid skrivbordet i Windows 7) och under belastning (kör Passmark Performance Test 7 benchmark), och dividera 9-cells batteri 62.16Wh kapacitet av den resulterande siffror. Vi gjorde detta under inga skoningslös Performance effektinställning och spar Energy Star energischeman.

I prestandaläge genomsnittliga energiförbrukningen var 21.5W vid tomgång och 72.4W allvarligt belastning, ger batteritiden uppskattningar av mellan 2 timmar 53 minuter och 51,5 minuter beroende på hur hårt du arbetar systemet. Energy Star-läge gjort lite skillnad, leverera 3h 3min och 52.5min respektive. Du kan förmodligen få ut mer av batteriet genom att ytterligare tweaking inställningarna för strömhantering, men det kommer aldrig att bli en ultraportabel du kan använda hela dagen utan en laddning. Ett extra batteri, förresten, kommer att kosta dig en annan £ 119.

Med tanke på systemets avancerade specifikationer, kan du vara orolig för kylsystemet. Det finns en enda fläkt på undersidan, som ventilerar genom ett galler på vänster sida. Lyckligtvis fläkten är inte alltför högt, och även om systemet körs ganska varmt efter ett tag, detta inte utesluter att använda den i knät.

Slutsats; Eurocom monster 1,0 är unik i vår erfarenhet, vilket ger enastående prestanda i en ultraportabel formfaktor. Det är inte det lättaste eller mest attraktiva av bärbara datorer, men specifikationen är toppklass och skärmen, tangentbordet och pekplattan är alla fullt användbara. Det är inte bara för spelare antingen – massor av sjukvårdspersonal kommer att vara angelägna om att få tag på det här systemet, om de kan magen £ 1546 prislapp (exklusive moms.).

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator