Enterprise Software vid en skiljeväg: Förlorade Execs och förlorad mark

Vad är det med de bästa företag mjukvaruföretag och deras ledarskap? Inom loppet av sex månader, Microsoft, SAP, och nu senast Oracle, har förlorat sina mest synliga chefer på ett ganska abrupt sätt. Medan motiveringen för avgångar är på ytan, väldigt olika i varje enskilt fall, det faktum att alla tre har drabbats av plötsliga lednings avgångar och säkerställa störningar får inte vara så tillfällighet som det ser ut.

Dels de blodiga detaljer. Microsoft började trenden med förskjutning av Satya Nadella från chefen för dess Dynamics division till en ny tjänst på väg upp Microsofts hyperkritisk sökning affärsenhet. Detta var den enda förvaltning förändring som åtminstone var en anständig lateral drag, även om jag inte skulle bli förvånad om mer än ett par Microsofties trodde att Satya spikade en allvarlig marknadsföring i processen.

Detta öppnade upp mer av en ledarskapsvakuum på Microsoft än kan ha varit uppenbart på den tiden. Satya avgång – har varit på jobbet kanske sex hela månader – sammanföll med den slutliga avgång Doug Burgum, den förre chefen för Great Plains som leds den inledande Dynamics laget. Strax efter Satya vänster, Dynamics veteran Tami Reller kvar, efter att ha blivit befordrad till tillförordnad chef för Dynamics men inte längre. Tami följdes några månader senare av avvikelsen av James Utzschneider, som var spjutspetsen för Dynamics marknadsföringsinsatser och de ständigt synlig medlem i teamet.

Allt detta innebar att de av oss som deltog i Dynamics analytikerkonferensen denna vecka i Redmond fann relativt få bekanta ansikten på toppen, och en hel del nya, börjar med den nya chefen, Kirill Tatarinov, en före detta BMC ledn och nu bona fide Microsoft insider. Mer om effekterna av allt som Nystartad i en minut.

Medan Satya lämnade sitt jobb på Dynamics direkt efter deras stora användarkonferens, SAP: s Shai Agassi plötsligt avgick veckor innan SAP: s Sapphire användarkonferens, vilket gör konferensen mycket mattare för hans frånvaro, men mycket mer intressant för alla scuttlebutt om “post-Shai” eran som virvlade runt mässgolvet. Shai avgång följdes under de följande månaderna med avgång inte ett litet antal av hans bästa hyr och insider män och kvinnor, med mer sannolikt att komma. Och medan leden av SAP var tillräckligt djup för att säkerställa att, från ett internt förvaltningssynpunkt, var SAP kunna fylla den lucka av Shai avgång, från en extern synvinkel finns det fortfarande ingen enskild person i SAP – på den här sidan av Atlanten , åtminstone – som kan dela och diskutera och tycka om SAP och industrin vägen Shai kunde mycket till utarmning av hela branschen, och inte bara SAP.

Vilket leder oss till det ännu obekräftade avgång John Wookey på Oracle, en av de okända hjältarna i hela branschen. Jag säger okända eftersom under hans ledning Oracle har tagit fram ett stort mirakel, som är framgångsrik förvaltning av en halv dussin olika produktlinjer bättre än de kördes tillbaka när dessa produkter – People, Siebel, JDE, bland annat – var faktiskt fristående företag . Wookey hade en hel del hjälp på vägen, men jag ger honom kredit för ledarskap som gjorde det, trots varningar från människor som jag själv och andra att detta var i stort sett omöjligt.

(En sida notera att tidpunkten för Wookey avgång, som var en månad innan Oracles stora användarkonferens Alla ni bästa mjukvaru chefer notera:… Användarkonferenser är farliga för ditt jobb tenure Du hörde det hör först)

Så, tre stora förändringar på de tre främsta företag mjukvaruföretag: Var som lämnar branschen? Om vi ​​tittar på Microsofts exempel oblodig men det var vad vi ser baserat på de diskussioner som jag hade på analytikerkonferensen är en Dynamics division som är mycket i stabiliseringsläget. Kirill har några bra idéer för framtiden, och det finns en hel del viktig ny utveckling som pågår, men med så mycket Ledningsförändring – Kirill har varit på jobbet 100+ dagar när det här skrivs – vad vi analytiker såg i Redmond och vad kunderna i Europa kommer att se nästa vecka på den stora konvergensanvändarkonferens i Köpenhamn är försiktighet gränsar till tråkig. Vad de inte ser är en Dynamics team som är redo att börja ledande på marknaden: att vi blev lovade, kommer av US versionen av konvergens nästa vår. Samtidigt regler försiktighet i dag i taget, skulle jag hävda, när det finns väldigt lite tid för lyxen av försiktighet.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

På SAP, har det skett en viss fet riktning i form av Business ByDesign tillkännagivande riktigt djärva och nyskapande, men det finns också en känsla av att SAP är fortfarande i återställningsläge, försöka lista ut hur man kan dela upp alla Shai ansvar och sortera ut den pågående spänningen mellan huvudkontor i Walldorf och Walldorf-west verksamhet som Shai hjälpte spjutspets. Är det en tillfällighet att SAP: s amerikanska tillväxten har varit mindre än stellar under de senaste två kvartalen? Kanske, men jag brukar inte tro på tillfälligheter, även de mest falska alltför ofta visar sig vara sant. Det räcker med att säga att affärs ByDesign gjorde en hel del för att hålla SAP på innovationskartan, och förvärvet av Business Objects visar en vilja att vara fet, och även lite oförsiktig. Men sex månader efter en stor förvaltning förändring, är SAP fortfarande försöker reda ut det, och tills det gör det kommer att fortsätta att vara så här kvardröjande je ne sais quoi hängande över bolaget.

Med exempel på Microsoft och SAP framför oss, vad kan vi förvänta från Oracles abrupt ledarskap förändring? Kommer dess affärssystem strategi går alla försiktiga och tråkig, eller kommer den att försöka för den innovativa och osäkra alternativet? Eller någonstans mittemellan?

En stor fråga är vart Fusion Apps? Ryktet-Monger som först bröt Wookey avgång berättelse, min vän Vinnie Mirchandani, spekulerade också att Fusion Apps skulle fördröjas med ett bra år eller så. Jag personligen tror inte att, av den enkla anledningen att Oracle har möjlighet att skala upp eller ned sin Fusion Apps 1,0 frisättning som de finner lämpligt, och utan en hård och snabb uppsättning specifikationer som den har blivit offentligt utvecklas mot, Oracle kan förklara Fusion Apps “levereras” på schemat oavsett hur mycket det faktiskt levererar nästa år.

Om någon version av Fusion är fortfarande på målet, min personliga insats, då Oracle tar innovation / osäker väg. Osäkra eftersom, medan som SAP, har Oracle en djup bänk som man kan fylla Wookey ansvar, det kommer att bli svårt att fylla sina skor direkt. Medan till skillnad från Shai på alla möjliga sätt, Wookey var lika unik, och jag förutspår att det kommer att ta Oracle en mycket längre tid att reda ut den efterföljande vakuum än någon på företaget vill.

Så är allt detta en slump, eller finns det något i vattnet i företaget mjukvarumarknaden? Det är svårt att föreställa sig affärssystem är mer av en tryckkokare än andra delar av industrin, men det finns inga rivalitet som Oracle vs SAP idag, och därför tror jag att det är möjligt att Wookey och Agassi lämnade av skäl som var mer lika än olika . Microsoft är avvikande här, men bara på avgång sidan. Precis som sina två stora konkurrenter, har Microsoft nu att bevisa att den nya ledningen är ännu bättre än den gamla, men bra gamla var. Eftersom det kommer att vara upp till den nya ledningen i alla tre företag att navigera en allvarlig ökning av konkurrenstrycket som Oracle, SAP och Microsoft alla tävlar om varandras kunder och en liknande uppsättning nya framtidsutsikter.

Mer än någonsin, är det visa tid för alla tre företag och deras nya ledning. Underlåtenhet att utmärka sig under de kommande sex till tolv månaderna kommer att se till att fler verkställande huvuden kommer roll, eller värre. Industrin är verkligen vid ett vägskäl, som är dess chefer, nya och gamla: Marknaderna tittar, kunderna tittar på, och ekosystempartners tittar på. Så ta en stol och njuta av showen. Det kommer att bli ett jävla år.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor