Dolby, RIM droppe stämningar, skaka hand på licensavtal

Dolby Laboratories sade att det har dragit tillbaka sina stämningar mot Research in Motion, i en patentintrång kamp, ​​efter BlackBerry tillverkaren slog ett licensavtal för att använda Dolby teknologier.

Tidigare i år, Dolby stämde Research in Motion för att använda sin ljudkomprimeringsprogram i BlackBerry-telefoner och Playbook tabletter utan licensiering teknik. Stämningar och förelägganden lämnades in i USA och Tyskland att förbjuda telefoner och tabletter från att säljas.

Även om villkoren i avtalet inte lämnades ut, har Dolby tappat sina kostymer och företagen har skakat hand på vad som kunde ha varit ett allvarligt bakslag till en redan kämpar Research in Motion.

Dolby teknik används i en mängd olika programvaror och hårdvara för att ge grundläggande ljudkomprimeringsstandarder till smartphones, surfplattor och bärbara och statiska musikspelare.

Research in Motion uppgift fick sin licens men Via Licensing, en Dolby dotterbolag som licensierar patent för AAC-standarden.

BlackBerry smartphones och Playbook tabletter både tillåta MP3 och AAC-uppspelning, vilket möjliggör uppspelning av digitalt ljud till komprimeras till mindre än 10 procent av sin filstorleken.

Nästan ett dussin stora företag, däribland Microsoft, Apple, Google och HTC, är involverade i en rad stora fall patentintrång, som verkar alla kretsar kring operativsystemet Android.

Även Dolby och BlackBerry Maker nu ha löst out-of-the-vanliga fall från andra pågående konflikter, nu kvittar det åtminstone en bråkdel av den totala patentintrång som ser inga tecken på slut.

Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, smartphones, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, rörlighet, Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vattentäthet, fem färger, säkerhet, Android lockscreen bypass: Google fläckar skavank på Nexus 5X telefoner

Blackberrys och Playbook tabletter, som har kunnat köra AAC innehåll för år, kommer att resultera i några ändringar görs i programmet. Hade Dolby vann sin sak, skulle det ha haft stora konsekvenser på QNX-baserade Playbook tablett och BlackBerry telefonens operativsystem, som båda är starkt beroende av AAC för ljudkomprimering.

Twitter reaktion på Apple Launch

Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch, och AirPods

Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vattentäthet, fem färger

Android lockscreen bypass: Google lappar skavank på Nexus 5X telefoner