Dell Poweredge T110 II och R210 II

Dell har tagit den senaste server genomförandet av Intels Sandy Bridge-arkitektur – Xeon E3-1200-serien – och använde det för att uppdatera sin småföretag fokuserad Edge-server linje. Speciellt har det lanserat två helt nya produkter – en i ett torn hölje (T110 II), den andra en kompakt 1U rackserver (den R210 II).

Trots de olika formaten de två servrarna har mycket gemensamt, med liknande moderkort byggda kring en Intel C202 chipset, var och en med ett uttag för att ta en enda processor från Xeon E3-1200 familjen, plus upp till 32 GB DDR3-minne i fyra DIMM slots.

Dell torn-format Edge T110 och rackmonterad R210 båda använda en enda Intel Xeon E3-1200-familjen CPU och C202 chipset

De två servrarna har liknande alternativ när det gäller lagring, också – åtminstone på styrsidan. Dell: s mjukvarubaserade PERC S100 levereras som standard, och det finns valfria plug-in PERC hårdvara styrenheter för köpare som letar efter större flexibilitet och stöd för SAS liksom SATA-diskar.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

Med tanke på de grundläggande likheter det är inte orimligt att förvänta sig liknande nivåer av prestanda från denna duo, och i våra tester fanns lite att välja mellan dem. I sin grundform både kan användas för grundläggande fil- och utskriftsdelning uppgifter samtidigt med rätt alternativ de kan konfigureras att vara värd för e-post, samarbete och webbservrar och mer specialiserade små affärsapplikationer. Men de riktar sig till olika köpare, med tornet mycket budgeten erbjudande. Detta blir snabbt tydligt när man ser bortom rubriken marknadsföring krav.

Den rackmonterade R210 II skickades vi till exempel hade en top-of-the-range Xeon E3-1280 ombord, vilket ger fyra processorkärnor, åtta trådar och en klockfrekvens på 3.5GHz. Välj tornet och det översta alternativet är den något långsammare E3-1270 med en 3.4GHz klockfrekvens och en 80W TDP jämfört med 95W på E3-1280. Inte en enorm skillnad, men värt att notera om prestanda har hög prioritet.

Naturligtvis för många små och medelstora applikationer – fil och skrivardelning, till exempel – processorn specifikation gör liten skillnad. Så för dem på en budget dual-core 3.1GHz Kärna i3-2100 processor kan beställas för båda plattformarna med, på tornet, dual-core Pentium G600 / G800 ännu ett annat alternativ – en som verkligen kan bidra till att hålla priset nere.

Inuti Power T110 (till vänster) och R210 (höger)

RAM specifikation är densamma på de två servrarna, vårt kommer med 16GB vardera på fyra DIMM. Du får också samma grafikkort en koppling av USB-portar och en eSATA-kontakt för extern lagring som kommer att vara användbar för säkerhetskopiering.

På R210 II, men det finns två Gigabit Ethernet-gränssnitt runt på baksidan av chassit, medan på T110 II tornet finns det bara en. Som sagt, det finns utrymme för att koppla in ytterligare nätverkskort med fyra PCIe-platser inne i låda, medan rack chassi har bara en, som var ockuperat av en PERC H200 RAID-kort på servern vi testade.

Bristen på fysiskt utrymme på 1U R210 II begränsar också mängden lagringsutrymme det kan rymma: det finns två chassialternativ, för antingen ett par 3.5in. enheter eller fyra 2.5in. enheter. Den T110 II, å andra sidan rymmer fyra 3.5in. enheter, eller sex enheter om du går för 2.5in. chassi, vilket ger en mycket större valfrihet när det gäller lagring och graden av redundans som kan konfigureras.

Den maximala interna lagrings citeras av Dell är 12 TB på T110 II torn och 6 TB på R210 rack. Detta bör vara mer än tillräckligt för de flesta småföretag, vår granskning servrar levereras med blygsamma 250GB 3.5in. SATA-diskar inuti – två på racket och tre i tornet. Båda servrarna hade PERC RAID-adaptrar och kunde därför har angetts med SAS eller SSD-lagring, om så önskas. Och naturligtvis finns det alltid möjlighet att extern lagring eller SAN bilaga.

Det fanns inget operativsystem installerat på våra testservrar, så vi laddade Windows Server 2008 R2 på var och en. Det var här som en av de största skillnaderna mellan de två produkterna blev uppenbart – inte i prestanda eller funktionalitet, men när det gäller fjärr installation och hantering.

Tyvärr det enda förvaltning alternativ på T110 II är en integrerad bottenplatta controller erbjuder grundläggande IPMI fjärrhantering. Detta är inte en stor fråga i ett litet företag med bara ett kontor, men det innebar att vi hade inget annat val än att starta från en Windows Server installation disk för att få vår server igång, och sitta framför servern för att utföra denna uppgift .

Den integrerade Dell Remote Access Controller (iDRAC 6 Enterprise) på 1U R210 ger en grafisk fjärrkonsol

Den R210 II, å andra sidan, kan utrustas med en mängd olika iDRAC förvaltningsalternativ som, om du är beredd att betala, omfatta stöd till Dells unika Lifecycle Controller och en särskild nätverksport för fjärråtkomst. Det är inte billigt, men kan förenkla hanteringen enormt. Den iDRAC 6 Enterprise controller på vår testserver, till exempel, utrustade oss med en grafisk fjärrkonsol och virtuell media stöd för att installera Windows Server OS över LAN – en riktig välsignelse om du distribuerar servrar ut till avlägsna kontorsplatser.

Totalt var vi mycket imponerade med Dells nya instegsservrar. Efter att ha tillbringat en del tid med dem stod det klart att, trots att dela samma grundläggande processor och minnesalternativ, de är i själva verket två helt olika plattformar.

Den T110 II är i första hand riktar sig till små företag med bara ett kontor, som kräver en generell server där tornet chassi ger utrymme för att börja i liten skala och lägga till extra lagringsutrymme och andra alternativ som behövs. Den R210 II, däremot, kommer att tilltala mer till större organisationer och de med flera webbplatser att hantera. Den mycket kompakta 1U chassi är en verklig plus här, gör det möjligt för R210 II vara undanstoppad i en liten vägg- eller golvmonterade skåp. Den R210 ger dig också fjärrstyrning i nivå med Dells stora företagsservrar.

Poweredge T110 och R210 är lika bra köper på £ 954 och £ 1493 (exkl. Moms) respektive som granskas. Men de är inte identiska, och det är värt att ta tid att förstå skillnaderna så att du får den bästa plattformen för de uppgifter och typ av distribution inblandade.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning