Dell Chromebook 11 recension: För bra för att lämnas till barnen

Chromebook har lyfta ut en nisch i utbildning – Google nyligen sade att skolor köpte miljoner under andra kvartalet i år.

Priset är helt klart en nyckelfråga. Barn kan vara hård på hårdvara, så en Chromebook som är sjunkit, förlorade eller används som en goalpost eller en cricket bat är mycket billigare än en vanlig bärbar dator. Dell Chromebook 11 finns i två modeller skiljer sig endast i mängden minne: ett 2GB modellen på £ 179, och 4 GB på £ 199 (exklusive moms.). Men även Dell marknadsför Chromebook 11 som “för utbildning”, anser vi att detta systemet är alldeles för bra för att lämnas till barnen.

Även stängd, Chromebook 11 är en snygg förpackning. Dell-logotypen är underskattade, och Chrome emblem ger en färgklick mot lockets “Foggy Night” skuggan av matt grå. Och medan chassi Dell Chromebook 11 är plast med någon antydan till “krom”, har formgivarna säkert tagit bok “bit till hjärta – kurvan av locket ner mot gångjärnet kan vara en gest mot ryggraden av en roman, medan de rundade kanterna framkalla en väl thumbed text. Den matt plast hjälper Chromebook 11 behålla sin smart utseende, spara den från att bli ett fingeravtryck magnet.

Öppna upp och systemets höga kvalitet, fortsätter genomtänkt design. Runt innerkanten av locket är en något upphöjd kant, som ger en perfekt passform som bör hålla damm och smuts borta från insidan när den är stängd. De små bokstäver på ön stil Scrabble-bit tangentbord ger det en avslappnad look.

Hårdvara

Chromebooks tagen till skolan: Mer än en miljon säljs till skolor i sista kvartalet, Milestone: Jag rekommenderar Chromebook i stället för Windows bärbara datorer för civila, Affärs fallet för Chromebooks i en Mac lab

Det är också ett tangentbord byggd för Internet. En anpassad Google-sökning knapp ersätter Caps Lock, medan en uppsättning av webb-centrerad nycklar – bakåt, framåt, uppdatera och helskärmsläge – ersätta den vanliga funktionstangenter. Pekplattan är lyhörd och konsekvent – även för mig, kunde tangentbordet ha gjort med lite mer resa.

Den mest uppenbara kompromissen är Chromebook 11: s 11,6-tums skärm, som har en upplösning på 1366 x 768 pixlar (135ppi). Ramen är betydande på omkring 2 cm, och betraktningsvinklarna är begränsade. Jag tyckte också att det är svårt att urskilja mörkare färger. På den positiva sidan, är ljudkvaliteten bra, högtalarna producerar högt, klart ut när det behövs. Det enda som är alltför högt, ibland, är fläkten. Byggkvalitet är bra men – kanske med att utbildningsmarknaden i åtanke. Detta är en stabilt byggd enhet.

Chromebook 11 drivs av Intels 1,4 GHz dual-core Celeron 2955U-processor med integrerad Intel HD Graphics och, som nämnts ovan, antingen 2GB eller 4GB RAM. Det finns 16 GB internt lagringsutrymme och en SD-kortplats, plus två USB 3.0-portar, en HDMI-kontakt och en ljudutgång. Det finns ingen fast Ethernet-port. För trådlös anslutning finns dual-band 802.11a / b / g / n Wi-Fi och Bluetooth 4.0.

4GB Chromebook startar mycket snabbt (mindre än tio sekunder) och vaknar upp i ett par sekunder. Men mer än, säg, en Windows bärbar dator eller en MacBook, du är bundna till Google ekosystemet från start när du uppmanas att logga in på ditt Google-konto för att få full nytta (även om du kan surfa som gäst). Oavsett om du tycker att detta lugnande eller svagt klaustrofobisk beror på din inställning till sökandet jätte.

Det finns ingen tvekan om detta är en enhet byggd med antagandet om konstant uppkoppling. Stäng av Wi-Fi och det finns en begränsad mängd du kan göra med det, om inte, du har planerat i förväg.

Men det är lite som att säga att du inte kan göra mycket med en smartphone utan en mobil signal – Chromebook är konstruerade för att anslutas, och de antar att du kommer att leva i webbläsaren. Och om det är vad du gör, kommer du att se lite att klaga. Företagsanvändare som kräver en specifik del av datorprogramvara (eller en installerad version av Office och en traditionell stationär) kommer att vara av lycka.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Den 1.4GHz Celeron-processor håller allt rör sig längs fint – kanske hemligheten bakom Chromebooks är att, till skillnad från vissa budget bärbara datorer är den blygsamma hårdvara inte överväldigade av vikten av operativsystemet. Chrome inte sätta för mycket press på blygsam hårdvara, vilket innebär att Chromebook kan vara billig men inte äventyras – åtminstone när det gäller webbaserade applikationer. Det hjälper också med batteritid – Dell hävdar tio timmar, och vi fann att det spelade ganska bra (se nedan).

Som nämnts ovan, Dell Chromebook 11 startar upp trivsamt snabbt, och vi fann det reagerar i allmänt bruk. För att undvika missförstånd, den genomsnittliga poängen på SunSpider 1.0.2 JavaScript benchmark var en respektabel 340ms. Det gjorde 3233 på Rightware s Browsermark 2,0 testet, ett resultat som beskrivs som “bättre än 51 procent av system som testats.

När det gäller batteritid berörs, våra tester med en multimeter mäter energiförbrukningen under olika skärmens ljusstyrka / arbetsbelastning förhållanden producerade uppskattningar mellan 10,3 timmar (25% ljusstyrka, system tomgång) och 3,5 timmar (100% procent ljusstyrka, kör en krävande arbetsbelastning ) för systemets tre-cells 51Wh batteri. På grundval av detta kan man förvänta sig att Chromebook 11 att pågå i cirka sju timmar i genomsnitt – nästan en hel arbetsdag.

Dell Chromebook 11 erbjuder robust men elegant design, rimliga prestanda och bra batteritid. Skärmkvalitet är den enda betydande nackdel, om du måste ha en Ethernet-port. Om du känner dig bekväm att leva helt online i webbläsaren, det är ett utmärkt alternativ – särskilt på $ 179 eller £ 199 (exklusive moms.). Om du letar efter mer i vägen för traditionella stationära processorkraft (för fotoredigering och andra krävande arbetsbelastningar till exempel), behöver du en bärbar dator som kör Windows eller Mac OS X. Men även dessa användare skulle kunna överväga en Chromebook som en lätt sekundär enhet till detta pris.

Fördelar

• Pris: £ 199 för denna kvalitet är anmärkningsvärt, • Elegant design, • bra batteritid

Nackdelar

• Skärm kvalitet är underwhelming, • Kräver buy-in till Googles ekosystem

Specifikationer

Mått och vikt 29.46cm x 2.46cm x 20.07cm, 1,3 kg, processor Intel Celeron 2955U (dual core, 1,4 GHz), operativsystemet Chrome OS, Memory 4GB DDR3L, Display 11,6-tums LCD (1,366×768 pixlar), Storage 16GB SSD , SD-kortläsare, batteri tre-cell (51 Wh), trådlös uppkoppling 802.11a / b / g / n, Bluetooth 4.0, Övriga detaljer Två USB 3.0-portar, HDMI-port, Kensingtonlås, stereohörlurar / mikrofon combo jack, 720p HD-webbkamera, (. ex moms) (. ex moms) Pris och tillgänglighet £ 179 2GB version 11 augusti, £ 199 4GB modellen finns 15 augusti

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

programvara

Prestanda och batteritid

Slutsats

Bedömning: 9/10

Vidare läsning