Coreldraw X8, först ta: Fortfarande i kontakt efter 18 versioner Review

Den 18: e versionen av Corels grafikprogram lägger innovativ touch stöd, teckensnittshantering och andra nya verktyg – plus abonnemang prissättning för att passa kommersiella användare. Ja, är Coreldraw fortfarande runt – och ja, det är fortfarande få användbara uppdateringar.

Coreldraw X8 gränssnittet ser bekant för befintliga användare, och det fortfarande har möjlighet att använda en arbetsyta layout som arrangerar de verktyg som X6 release – eller till och med Adobe Illustrator om det är vad du är bekant med. Det finns en ny mörk läge också.

Coreldraw X8 har en ny mörk användargränssnitt tema.

Viktigast är ordentligt skalbar med hög DPI stöder gränssnittet, så om du har en 4K bildskärm eller en yta bok, menyer och kontroller dimensionera rätt snarare än ser överdimensionerade eller krympta (problem som fortfarande behäftad alltför många program på nytt, hög -res skärmar). Coreldraw X8 använder skalinställningar från Windows, men du kan justera dem i alternativ om du föredrar. Vad det är särskilt bra på är klara med två skärmar med olika upplösning, som en äldre bärbar dator och en 1080p-skärm, eller en helt ny yta bok och en äldre 17-tums bildskärm: gränssnittet dyker upp på rätt skala på varje skärm, och om du drar ett fönster eller palett från en skärm till en annan, skalar det på rätt sätt. Alltför många program fortfarande kämpar med detta, så full poäng till Corel för att hantera detta på rätt sätt.

Gränssnittet har också mycket bättre touch och penna stöd. Flera trycknivåer stöds med både Wacom och N-trig pennor (och du kan justera känsligheten för det), kan du panorera och zooma med välbekant nypa och dra touch-gester (alltför ofta i grafikprogram dessa gester oväntat välja objekt), och låter den smarta ritfigur erkännande du ritar former ungefär med fingret och få dem förvandlas till prydliga cirklar, rektanglar, trianglar och ellipser. Det är inte riktigt hantera polygoner, men det går att slå ett finger klotter i en någorlunda snygg form som du sedan kan manipulera med hjälp av den vanliga formen handtag.

Från formigenkänning för att nypa zoom, har Coreldraw X8 ovanligt bra touch stöd för program som alltid har utformats för att användas med en mus.

Detta fungerar mycket bra med den nya noden redigeringsalternativ: i stället för att behöva bryta en form isär i flera steg, kan du rita formen och sedan bara shift-klicka för att välja noder som utgör en del av den form du vill arbeta på. Du kan också kopiera och klistra in bara en del av en kurva i stället för en hela objektet utan att bryta upp.

Tryck och penna fungerar mycket bra med distorsions verktyg, om du vill snurra, slät, locka eller avvärja ett val att få den form du vill, kan du göra det med fingret för att få en subtil effekt (som något böja en rak linje så att det ser mer naturligt), istället för att behöva ta en spline handtag och placera den perfekt. Alternativ som detta gör dessa verktyg mycket mer tillgängliga för icke-professionella designers och i allmänhet göra vektorgrafik mindre hotfull. Vi gillar också hur du kan dölja objekt och grupper av objekt så att du inte råkar ändra dem när du arbetar med något annat. Skuggor är nu Gaussisk oskärpa, vilket gör kanterna ser mycket mer naturligt och realistiskt, och du kan justera ludd på kanten.

Allt detta innebär att du kan använda en tablett som en Surface bok att skissa idéer som du skulle på penna och papper, men sluta med starten av en vektorbild som du kan fortsätta att arbeta med, med hjälp av fingret, penna eller mus verktyg. Detta är en mer flexibel hållning än antingen scanning i en skiss eller använda någon av Adobes mobila skisslappar för att skapa en fil som du sedan måste öppna sig i Illustrator. Vi förväntar oss att se Corel erbjuder mer kontakt och pennverktyg i framtida versioner för att dra fördel av ökningen av enheter som Surface Pro och Surface Book, gör vad som brukade vara en mycket gamla skolan ansökan mycket mer innovativa.

Coreldraw Graphics Suite X8

Microsoft Surface Bokrecension: Hög kvalitetsbidrag från 2-i-1-hybrid, HP Pro Tablet 608 G1 recension: Kompakt och välbyggd, men dyra, Illustrator CC 2015, först ta: Snabbare och bättre ansluten

Font Manager X8 kan du katalogisera alla teckensnitt på ditt system – och använda dem i Coreldraw även utan att installera dem.

Den nya Corel Font Manager X8 är en välkommen och mycket praktisk tillägg (det är nästan värt att uppgradera bara för detta). Du kan använda Font Manager att indexera typsnitt och inte längre ha teckensnitt installerade i Windows för att arbeta med dem i Coreldraw. Detta innebär att du kan ha tusentals typsnitt och inte sakta datorn ner – perfekt om du är en designer som arbetar med en mängd olika klienter, som alla har sina egna uppsättningar av specifika typsnitt. Du kan gruppera och filtrera teckensnitt av stil, vikt, bredd eller namn i Coreldraw och PHOTO-PAINT så att du kan titta på alla dina skript typsnitt eller alla dina serif typsnitt tillsammans för att göra det lättare att välja den rätta för en design. Du får alla Opentype-funktioner som suppleanter och stilistiska uppsättningar, och de är förhands medan du skriver, så att du kan använda hela skalan av effekter i typsnitt du betalar för.

Vissa funktioner är tydligt spelar catchup med Adobe Photoshop, som Healing Clone borste för fläck borttagning, den icke-destruktiva Gaussisk oskärpa lins och perspektivkorrigeringsverktyget, men de är lätta att använda och kommer att påskynda bildredigering.

Efter arton versioner är Coreldraw fortfarande riktas mycket tydligt på två huvudsakliga användargrupper: tillfälliga användare, som kommer att finna massor av guider och mallar för att hjälpa dem att skapa försäljning, marknadsföring och andra affärsgrafik (inklusive en ny palett tips som visar tips oavsett verktyg du arbetar med) och de kommersiella artister som är Corels nyckel publik.

Om du är ett tecken gravör, en kommersiell broderi designer eller någon utskrift banderoller och sveper för bilar, har X8 några praktiska nya funktioner. Den nya Kniven kan du skära upp mönster i rätt bitar för utskrift, vilket kan innebära att lägga till en överlappning där du måste klippa zip på en jacka eller kanten av en bildörr. Det finns också en gratis upp-provtagning plugin du kan lägga till som är idealisk för att utvidga en bild för att täcka kanterna där en duk sveper runt ramen (du kan välja att sudda eller reflektera kanten på bilden för att passa). Dessa är de typer av verktyg som sparar kommersiella artister mycket tid när det gäller att få designen av sin dator och på den produkt de skapar.

Om du behöver öppna en äldre grafikfil kan Coreldraw X8 göra det. Du kan även öppna sedan länge övergiven format som Foto CD-skivor.

Betoningen på kommersiella artister förklarar också varför det finns så många olika alternativ för att köpa Coreldraw. Du kan fortfarande få en permanent licens för £ 529 (inkl. Moms), eller £ 259 om du uppgraderar. Du kan lägga till en årlig uppgradering avgift för att för att se till att du får hela den senaste versionen. Eller så kan du byta till en abonnemangsavgift på £ 14,95 per månad, vilket också får du extra verktyg och plugins som de är utvecklade. Du måste fortsätta att betala avgiften eller programmet förvandlas till en betraktare i stället för en redaktör, men om du bara behöver använda den för en månad en gång per år, då kan du betala för att använda det bara för den månaden, låt abonnemang förfaller och sedan aktivera det nästa gång du behöver använda den. Det är ett ovanligt tillvägagångssätt som är en bra passform för de olika kommersiella användare som Coreldraw är inte ett verktyg i vardagen.

Coreldraw X8 förbättrar ett kraftfullt och mogen ansökan med en handfull av verktyg som kommer att göra användarna mer produktiva, och har en av de bästa teckenförvaltningsmetoder tillgängliga. Det tar också de första stegen för att göra vektorgrafik betydligt mer användbar och tillgänglig för beröring och penna användare att dra nytta av det konvertibla och två-i-ett tabletter som blir populär. Det är precis den typ av applikation Microsoft behöver för att visa upp den punkt Surface Pro och Surface Book. Men i dag, dessa funktioner sitter inuti bekant men komplexa Coreldraw gränssnitt.

fler kommentarer

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator