Calxeda är upp i armarna över Intel

Efter Intels senaste officiella Dissing av begreppet ARM-processor i datacentret, Calxeda (tidigare slät sten) meddelade 10 nya programvarupartners för ARM-baserade datacenter servrar. De upprepade också sin ståndpunkt att det är kostnaderna för makt som kommer att driva datacenter operatörer att deras server mönster och att de kommer att kunna utföra många vanliga datacenter uppgifter med endast 1/10 den effekt som förbrukas av konkurrenternas system.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Hellre än att ta den strategi som Intel driver med sina nästa generations 64-bitars låg effekt Atom-processorer Calxeda bygger en 32-bitars, fyra-core ARM A9 variant, som i kombination med dess egenutvecklade Interconnect, minneskontroller och 4 GB minne kommer att dra mindre än 5 watt för en komplett server-nod. De planerar att pressa 120 av dessa 4 kärnnoder i en enda 2U rackserver, som de hävdar kommer att leverera prestanda som motsvarar dagens 40U rack konventionella servrar när du använder endast 1/10 makt och vid halv utrustningskostnaden.

Det ser ut som Calxeda design är inte ett massivt parallell dator, eller till och med någon form av NUMA enhet, men bör ses en klämma som 40U rack oberoende servrar ner till en enda 2U låda. Med tanke på hur många servrar som används på detta sätt i datacenter som erbjuder hosting servrar och potentiella molnet marknaden, detta inte verka som en dålig idé.

Mycket viktigt, en av de 10 programpartner som tillkännagavs är Canonical, företaget som gör kommersiell distribution av Ubuntu Linux. Detta ger potentiella kunder, som redan är sannolikt Linux butiker, ett bekant ansikte när servrar småningom offentligt starta. Dessa tidiga och partners förväntas få hårdvara i slutet av året.

Detta är verkligen en vänta och se situationen. Om Calxeda kan leverera på sitt löfte, kan de snabbt bli server val för kommersiella webbhotell som redan finns på Linux, eftersom det kommer att bli lätt påvisbara energibesparingar på en enkel 1-1 ersättnings sätt som de nuvarande hårdvaru åldrar ut. Och kaskadeffekt att kräva att mycket mindre ström för servrar innebär att datacentret blir mer effektivt att använda och blir mycket mer utbyggbart utan att göra anythingto befintlig fysisk infrastruktur. Detta kan vara ett otroligt övertygande business case för molnleverantörer om Calxeda kan dra bort det.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar