Bygga, köpa eller hyra ut? Sales säger bygga

Tidigare i år skämtade jag att kanske Salesforce.com kunde använda sin rival NetSuite plattform för att lägga till saknade transaktionskapacitet i sitt on-demand Application Suite. Även om en sådan allians var aldrig en realistisk möjlighet, kan jag lätt föreställa Salesforce att vända sig till en tredje part som ett sätt att lägga välbehövliga fakturering och avveckling förmåga att dess AppExchange marketplace. Intressant nog har företaget nu förkastat begreppet partnerskap eller förvärva att lägga till dessa funktioner. Istället kommer den att göra exakt vad det berates köpare av den lokala program för att göra: det kommer special bygga sin egen lösning.

Moln, Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app, artificiell intelligens, Salesforce tips dess AI översiktsplan, förhandsvisningar Einstein, Cloud, Salesforce Q2 beats uppskattningar, aktier faller på ljus Q3 vägledning, av stora datamängder, Salesforce köpa BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang

Sitt beslut att göra detta illustrerar en av de gåtor (conundra?) När man bygger en löst kopplad infrastrukturtjänster (som alla on-demand SaaS implementationer är, som jag nyligen förklarat). ZapThink Jason Bloomberg har just skrivit en utmärkt analys av Lego Modell av SOA där han använder Lego analogi för att markera både fördelar och nackdelar med tjänsteorienterad arkitektur. Här är den relevanta en

transaktioner handel är en sådan grundläggande del av en marknad som Salesforce.com inte vill förlita sig på en tredje part för att verksamhetskritiska funktion. Det behöver det inbakad i infrastrukturen så att den kan maximera prestanda och drifts ansvarighet.

Men hänga på en minut. Är inte det hela argumentet för att hålla programvara på lokaler? Har inte Salesforce.com bara helt ogiltig sitt nej programvara “mantra genom att insistera, att bara sin egen hembyggda programvara kommer att göra för denna kärna verksamhetskritisk funktion?

Tja, ja och nej. Låt oss uttrycka det här sättet. Om någon organisation kommer att förlita sig på tredje part för att köra delar av verksamheten (som, låt oss inse det, alla organisationer i den moderna världen gör redan en ganska stor utsträckning) då det kommer att vilja dessa tredje parter att erbjuda världsklass infrastruktur. Om det innebär att leverantörerna måste bygga sin egen programvara från början, då blir det så. Salesforce.com: s “Ingen programvara” förmaning riktar sig till kunder, inte på företagets egen utvecklingsteam, som Benioff klargjorde när jag intervjuade honom tillbaka i januari

AppStore kassan, som inte kommer att vara i produktion används till december nästa år, är ytterligare ett år till ett värde av kod, vilket gör det ganska ett företag. Naturligtvis är det också ett bevis poäng för Salesforce.com s Apex programmeringsspråk, som det kommer att bli ett kraftfullt skyltfönster ansökan.

Jag är säker på att en slutlig faktor i beslutet att bygga snarare än partner är att den spelar bättre med Wall Street En av paradoxer Salesforce.com framgång är att ju större det blir, desto mer måste se ut som en konventionell programvara bolaget för att upprätthålla förtroendet hos vanliga investerare. mer än ett år i förväg tillkännage ännu-till-vara-utvecklade produkter i förväg är verkligen slits direkt ur Microsoft / Oracle häfte. Men Salesforce.com är en sådan skicklig aktör inom den snabbt föränderliga värld av on-demand-program som jag misstänker att det kommer att växer några fler överraskningar på oss under det kommande året innan vi få hela historien om AppStore kassan.

Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app

Salesforce tips dess AI generalplan, förhandsvisningar Einstein

Salesforce Q2 beats beräkningar aktier faller på ljus Q3 vägledning

Salesforce köper BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang