BriefingsDirect analytiker diskutera Software AG-IDS Scheer förvärv och svaga utsikter för Google Chrome OS

Lyssna på podcasten. Hämta eller visa en fullständig utskrift. Hitta det på iTunes / iPod och Podcast.com. Charter igen Aktiva ändpunkter. Också sponsras av TIBCO Software.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Specialerbjudande: Hämta en gratis, som stöds 30-dagars testversion av Active Endpoint s ActiveVOS på www.activevos.com/insight.;Take den BriefingsDirect middleware / ESB undersökning nu.

V älkommen till den senaste BriefingsDirect Analyst Insights Edition, Volym 44. Vår ämne denna vecka på BriefingsDirect Analyst Insights Edition, och det är i veckan av den 13 juli 2009 kretsar kring Software AG: s bud att förvärva IDS Scheer för ca $ 320.000.000. Vi kommer att undersöka varför detta skulle vara en stor Business Process Management (BPM) affär, inte bara för Software AG, men även för tjänsteorienterad arkitektur (SOA) konkurrensläge som är snabbrörlig, som vi såg från Oracles nyförvärv av Sun Microsystems.

Ett annat ämne för vår panel denna vecka är till synes oundviklig trend mot Web orienterad arkitektur (WOA), framför allt med stöd av Googles tillkännagivande av Google Chrome operativsystem (OS).

Kommer populariteten av enheter som netbooks och smartphones påskynda föråldrade fullfjädrad feta klienter, och vad kan Google hoppas kunna göra ytterligare för att flytta marknaden från kraftstation Microsoft? Vem är David och vem som är Goliat i denna övergång från mjukvara plus tjänster till programvara för tjänster?

Här för att hjälpa oss att bättre förstå Software AG: s senaste förvärv bud och effekterna av Google Chrome OS är våra analytiker denna vecka. Vi är här med Jim Kobielus, analytiker på Forrester Research, Tony Baer, ​​analytiker på Ovum, Brad Shimmin, chefsanalytiker på Current Analysis, Jason Bloomberg, managing partner på ZapThink, JP Morgenthal, oberoende analytiker och IT-konsult, och Joe McKendrick , oberoende analytiker och webbplatsen och SOA bloggare. Diskussionen modereras vare mig, Dana Gardner, chefsanalytiker på Interarbor Solutions.

Här är några utdrag

Morgenthal: Förvärvet verkar vara fokuserat hårt på IDS Scheer associering med SAP, och att flytten verkar drivas av mer av en affärsrelation än en teknisk relation. Om man tittar på plattformarna, det finns en viss överlappning mellan webMethods plattformen och ARIS-plattformen.

Så skulle det vara meningsfullt att om de skulle efter något, skulle det inte bara vara mer konstruktion funktionalitet. Det måste finnas något djupare där för dem att växa som företag ännu större, och säkert SAP är ett bra mål för att gå efter mer ytterligare affärer.

SAP förmodligen inte tror att de behöver en SOA partner, men jag tror att fisken börjar kväva runt de yttre gränserna. SAP-kunder är till den punkt nu där de letar efter något mer omedelbar, och naturligtvis ombyggnaden av SAP som en komplett SOA-arkitektur är en långsiktig strävan.

Så, hur du börjar röra sig där i en inkrementell mode? En hel del av SOA-plattform leverantörer börjar att identifiera att det finns en plats för dem på ytterkanterna, tills SAP får lämna sitt fulla förvandling.

Den kombinerade insatser för en Software AG med webMethods och IDS Scheer faktiskt blir en av de matare på ytterkanterna på SAP-marknaden. Medan SAP är i sin kokong, måste det vända från larv till SOA fjäril, och vem vet om det verkligen kommer att överleva denna omvandling.

Det finns en hel del av SOA-plattformar börjat äta på ytterkanterna av kokong, utfodring av det, och hoppas omvandlingen antingen misslyckas eller att det kommer att finnas en plats för dem när SOA fjäril framträder.

Kobielus: Vad är riktigt intressant här är att tydligt Software AG är på en tår nu att bygga upp hela sin SOA stack …. Folk inser inte att IDS Scheer är faktiskt nu en Business Intelligence (BI) leverantör. De har fått en självbetjänings mashup BI produkt som kallas ARIS MashZone, förutom komplex händelsehantering (CEP) produkt och en in-memory analysprodukt.

IDS Scheer, före detta förvärv har blivit allt positionera sig i den nya generationen av BI-lösningar. Det har varit ett område där Software AG / webMethods har varit bristfällig, ur min synvinkel. I dessa SOA krig, de saknar några starka BI eller CEP kapacitet.

Nu, IDS Scheer, deras BI, deras CEP, och deras in-memory analys är alla knutna till Business Activity Monitoring (BAM), och alla knutna till BPM. Så är det inte klart om eller när Software AG, med IDS Scheer ombord kan börja vända allt detta teknik eller anpassa den till att bli mer av en generell BI CEP kapacitet. Men vet du vad, om de väljer att göra det, jag tror att de har några mycket starka teknologier för att bygga på.

Baer: Du kan inte separera tekniken från de strategiska konsekvenserna av denna affär …. Det finns andra dimensioner här affären, som är att Software AG: s webMethods företag får en mycket djupare processmodellering väg. Jag vet inte hur överflödig det är med den befintliga modellering. Jag tror inte att det finns många BPM modelleringsspråk som är djupare än ARIS, och det är att sälja ganska awesomely. I själva verket kan du titta på Oracle, som använder det som en av vägarna till modellering av affärsprocesser, tillsammans med den teknik de plockade upp från BEA.

Software AG, [förvärvet ger dem] omedelbar tillgång till SAP bas, och det är enorm. Det är också i princip fastställs en handske till IBM och Oracle, särskilt Oracle, som har ett OEM-avtal [med IDS Scheer]. Plötsligt de har ett OEM-avtal med en stor rival, eftersom de försöker rampa upp sin Fusion Middle företag och deras SOA-styrning historia.

Shimmin: Titta till styrningen. Ungefär två år sedan, de flesta leverantörer var OEM. Det har visserligen vänt, så att dessa leverantörer nu mycket tillhandahåller interna stackar. Det är därför jag tror att det är en så stor sak, och som Tony sa, varför det är så störande.

Det är inte bara att de har en mer fullständig stack nu, men det finns en mer komplett stack för SAP-kunder. NetWeaver har hängt där. SAP tror definitivt det är middleware, men varför annars skulle det inte finnas så många spelare på utsidan, vilket ger integrationstjänster för SAP-applikationer som körs på inte NetWeaver

Det är nu ett klassamhälle där du har de stora aktörerna – de IBMs, Oracle, SAP, och nu Software AGs i världen – och då har du oseriösa aktörer i dessa öppen källkod utrymme som kommer upp, som har utrymme att spela …. När du har detta verkligen förgrenad miljö, det ger dig färre förvärv och mer konkurrens, och det är vad som kommer att vara bra för branschen. Jag ser inte detta som leder till ytterligare konsolidering på den övre änden. Det kommer att bli mer aktivitet på den nedre änden.

Bloomberg: Denna IDS Scheer tillkännagivande egentligen inte har något att göra med SOA. Det är överraskande, på ett sätt, men också i linje med några av de grundläggande koppla vi ser inom Software AG, mellan integrations folk å ena sidan och BPM folk på andra sidan.

Det finns vissa personer inom Software AG, typiskt Centra laget, Miko Matsumura och hans strategi lag, som verkligen förstår sambandet mellan SOA och BPM. Men för det mesta, i princip det gamla gardet, den tyska personal, bara inte se kopplingen.

Om du läser BPM For Dummies bok som Software AG tillsammans, till exempel, behöver de inte ens förstår att SOA har någon koppling till BPM. Software AG släppt ett pressmeddelande för några veckor sedan som beskrivs SOA som en teknik. Vem skrev pressmeddelandet inte ens förstå att SOA är arkitektur. Det gör du undrar var koppla är.

Med IDS Scheer förvärvet, om du läser igenom vad Software AG säger om detta, de är inte ansluta den med sin SOA historia. Detta är en del av deras BPM historia. Detta är ett sätt för dem att bygga upp sin vertikala BPM kompetens. Det är den saknade biten.

Kobielus: Låt mig butt i en andra, eftersom Forrester vi har diskuterat detta. Vi tror inte att Software AG till fullo förstår vem de förvärva, eftersom de inte riktigt förstår vad IDS Scheer har på SOA sidan. De förstår inte BI och CEP saker.

Så jag håller helhjärtat med vad Jason säger. De förvärvar dem bara för BPM, men som egentligen på många sätt verkligen underskattar vad IDS Scheer potentiellt kan erbjuda Software AG.

Bear: Det har alltid varit en stor kulturella klyftan mellan business folks, som ansåg att de äger BPM, kontra IT folks, som äger arkitektur eller teknik arkitektur, vilket skulle vara SOA. Vad är riktigt intressant och vad som kommer att röra upp potten lite mer – och detta är fortfarande på horisonten – är BPMN 2,0, som är tänkt att stödja direkt utförande.

Bloomberg: Du har rätt att en hel del organisationer ser fortfarande SOA som teknisk arkitektur, som något skiljer sig från BPM, och det är de organisationer som misslyckas med SOA. Den del av “SOA är död” fågelskrämma är att missuppfattning av SOA som om teknik. Det är vad som inte fungerar bra i många organisationer.

På den positiva sidan, det finns ett antal företag som inte förstår detta, ansluter affärsprocesser med SOA, och verkligen förstår att du måste ha en process som drivs SOA till enterprise architecture.

Kobielus: Vad ger mig hopp på Software AG-IDS Scheer fusionen är det faktum att vad jag hört på genomgången är att Software AG inser att de måste flytta från en teknik- och säljdriven modell mot mer av en lösning och konsulttjänster driven affärsmodell . Först av allt, det är så att du låser i kunden i form av ett partnerskap eller en pågående relation för att hjälpa kunden att optimera sin verksamhet och chefs differentiering i sin verksamhet.

Vad jag fann verkligen det mest värdefulla om genomgången på förvärv som vi fick från dem häromdagen var IDS Scheer lägga betydande värde till Software AG. Software AG pekade på affärsprocessverktyg i ARIS. Det är en självklarhet. De fokuserade ännu mer på EA modelleringsfunktioner som IDS Scheer har, och ännu mer på de professionella tjänster på den vertikala lösningssidan och BPA konsultsidan – samråd, rådgivning, rådgivning, relationsbyggande, lösning marknadsföring.

På Google Chrome OS …

Shimmin: Jag tycker bara det är reflekterande av skiftet som redan pågår. När man tittar på Google Chrome OS, det är Linux, som är en väletablerad OS, men absolut inte något du skulle vilja kalla en webb-orienterad OS. Chrome OS är verkligen något som liknar GNOME eller KDE körs ovanpå det. Så, tekniskt, är detta inget spektakulärt nytt.

Jag tror att vad Google gör, och vad som är lysande om vad de gör, är att de säger, “Vi är den arkitektoniska leverantörer av webben, människor som gör rören går, och göra alla du kunna komma till platser du vill gå på webben genom vårt index. Vi kommer att bygga ett operativsystem som är inriktad mot dig folk. Vi kommer OEM och genom leverantörer som bygger netbooks, som definitivt gör en punkt av påstående med Microsoft. eftersom Microsoft, som vi vet, är verkligen inte nöjd med netbook leverantörer, eftersom de inte kan köra Vista eller eventuellt Windows 7. ”

Morgenthal: Jag har olika uppfattning, och naturligtvis en möjlighet att pricka av hela Slashdot publiken. Alla tycker att detta är en attack på Microsoft. Jag ser på det som en Mac-användare och ser ett stort hål på marknaden. Jag måste betala nästan $ 2000 för en riktigt bra kraftfull Macintosh idag. Allt de gjorde var att ta BSD Unix och verkligen soppa det så att din grundläggande användare kan använda den.

Människor på Linux sidan är som, “Åh, är Linux stor nu. Det är verkligen användbara.” Jag har nyheter för dig. Det finns inget sätt alls lika användbar som Windows eller Mac. Såvitt användbarhet, är Linux fortfarande växer ut ur den ökända slem.

Men om du tar detta begrepp om vad Apple gjorde med BSD och du säger, “Hmm, jag kommer att göra det. Jag kommer att ta Linux som min bas och jag ska verkligen soppa upp användargränssnittet. jag kommer att göra det riktigt orienterade kring nätverket, vilket jag redan gjort, och jag har en hel del av mina program i molnet, jag inte nödvändigtvis att bygga allt i stor skala. jag måste fortfarande ha förmågan att gör video, knyta saker i, och göra det användbart, men jag kommer också att kunna sälja den på en $ 400 netbook dator. ”

Nu, du är rätt i mitten av hela den öppna marknaden, eftersom folk inte kan stå Windows XP körs på dessa netbooks. Som tidigare sagt, kan du ännu inte köra Windows 7 ännu eller Vista. Vi vet inte vad Windows 7 kommer att se ut så långt som användbarhet och Mac kostar alldeles för mycket.

Det finns en enorm home run rakt igenom mitten. Du kör bara rätt upp centrum och du har själv en massiv home run. Det behöver inte handla om att gå efter fienden. Det handlar inte om att skada fienden. Det handlar om att gå efter dina konkurrenter.

Om du kan leverera motsvarande en Apple-baserad uppsättning funktioner och användbarheten av Mac på en $ 400 netbook eller en större om du vill skada dig Apple. Du skadar inte Windows.

Kobielus: Människor hålla förväntar sig stora “Google hegemoni” att utvecklas eller att brista ut, så att alla håller låsning på dessa typer av meddelanden som förebud om den kommande Google hegemoni och alla komponenter i distribuerade internet arbete Web 2.0 världen. Jag ser bara inte att hända.

De har alla dessa typer av projekt som går, men ingen av dem har till och med börjat leverera Google något ens approximera andelen intäkter som de får från sök-driven reklam.

Så detta är intressant, men en hel del av Googles projekt är intressant. Google Fusion Tables är intressanta för analys, men jag kan bara inte riktigt generera ett stort intresse i detta projekt, tills jag ser något konkret.

Shimmin: Jag är ledsen att avbryta er, men Apple har netbook kommer ut i oktober också, så de försöker för denna marknad också.

Baer: Jag ska ge dig den punkten. Det viktiga mestadels är att den inte pekar på en ny mångfald av kunder. Vissa kan behöva netbooks. Vissa kanske vill smartphones. Vissa, liksom jag själv, fortfarande ta itu med vanliga tegel datorer. Det är bara en mångfald.

Lyssna på podcasten. Hämta eller visa en fullständig utskrift. Hitta det på iTunes / iPod och Podcast.com. Charter igen Aktiva ändpunkter. Också sponsras av TIBCO Software.

Specialerbjudande: Hämta en gratis, som stöds 30-dagars testversion av Active Endpoint s ActiveVOS på www.activevos.com/insight.;Take den BriefingsDirect middleware / ESB undersökning nu.

I behov av leverantörsoberoende, arkitekt nivå SOA och EA utbildning? ZapThink licensierade ZapThink Arkitekt (LZA) SOA Boo t Camps ge fyra dagars intensiv, praktisk arkitekt nivå SOA utbildning och certifiering,. Avancerad SOA arkitekter m ight vill registrera i ZapThink SOA Governance och säkerhet utbildnings- och certifieringskurser. Eller är du bara ute efter att nätverka med dina kamrater, interagera m ed experter och förståsigpåare, och schmooze på SOA efter timmar? Följ med oss ​​på en kommande ZapForum händelse. Ta reda på mer och registrera dessa händelser på http://www.zapthink.com/eventreg.html.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär