Brexit och tech: Tre scenarier från okej till fruktansvärda

Det är fortfarande enormt oklart hur Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen kommer att hanteras (eller om det ens kommer att äga rum), men marknadsskådare försöker att skissa på hur upplösningen är sannolikt att påverka den tekniska branschen.

1. utmanande – 70 procents sannolikhet

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Analytiker IDC sade att det finns en tendens att bromsa eller stoppa diskretionära investeringar, inklusive icke-väsentliga IT-investeringar och projekt “mycket snabbt i dessa typer av situationer”. Deras mest positiva – men minst sannolika scenariot – har brittiska tech utgifterna studsar tillbaka av 2017, medan under deras mest pessimistiska modellen, kommer det inte att studsa tillbaka till 2020.

Även IDC sade brittiska IT-utgifterna prognos kommer sannolikt att sjunka med mer än 2 procent av 2020, bör den totala europeiska IT-utgifterna i stort sett opåverkad.

Analytikern Huset har satt ut tre Brexit scenarier

Detta scenario plottar en nedåtgående nedgång i Storbritannien BNP, som sedan kommer att se en liten minskning i Storbritannien IT-investeringarna under 2017 och 2018, men efterfrågan kommer att återhämta sig under 2019 och 2020, och den brittiska IT-marknaden kommer att återvända till sin före Brexit nivåer fram till 2020 . scenarierna ser också IDC revidera IT-utgifterna prognoser nedåt med mer än 2 procent fram till 2020. västeuropeiska IT-investeringarna förväntas förbli relativt stabil. IDC tror att detta är den mest sannolika scenariot.

Detta är det mest pessimistiska scenariot, där den politiska förvirring, mer omröstningar, och “enorm press” på EU skapar ytterligare ekonomisk osäkerhet. IT-investeringarna i detta scenario förväntas avsevärt minska på kort sikt och kämpar för att återhämta sig 2020. Om det händer, då IT-investeringarna kan sjunka med närmare fem procent fram till 2020. Även under detta scenario, kommer Brexit ha “mer långtgående konsekvenser, inklusive huvudkontor, arbetskraft, och fabriks omlokaliseringar påverkar IT-investeringarna “, varnade analytiker.

Detta förutsätter ett starkt ledarskap och en ordnad Brexit process som förekommer som undviker kortsiktiga oron och driver den ekonomiska tillväxten på medellång sikt. IT-utgifterna är milt påverkas i Storbritannien 2016 men studsar snabbt 2017 och därefter. Europa IT-utgifterna är opåverkad.

En annan teknisk analytiker, Canalys, tog en dystrare syn. Den sade IT-investeringarna prognos i Storbritannien – förväntas vara mellan $ 90 miljarder och $ 100 miljarder 2016 – kan sjunka med upp till 10 procent, baserat på den offentliga sektorn och företag skär utgifter för att minska risken.

Canalys chefsanalytiker Matthew Ball sa: “Utsikterna för 2017 kan bli ännu värre, med upp till en 15 procentig minskning som IT-budgetar ställs lägre på förutsägelsen av ett tufft år framöver och fortsatt osäkerhet.

Brexit: Vad är högteknologiföretag orolig? | Tech efter Brexit: Var ska vi gå härifrån? | elaptopcomputer.com: Brexit: Svar på 8 viktiga frågor för affärs- och teknikpersonal

Ted Smith, delägare i tech investmentbanken Union Square Advisors, sade Storbritannien är vanligtvis de första internationella marknaden amerikanska teknikföretag målet efter Nordamerika, så Brexit omröstning kommer att innebära ökad osäkerhet, särskilt för stabiliteten i den europeiska komponenten i internationell försäljning samt utmaningar i att uppnå internationell expansion. Men omröstningen kan också göra brittiska teknikföretag Förvärvs mål som oron sänker värden.

Lämnar EU skulle orsaka betydande och långvarig osäkerhet, varna tech chefer.

“Brittiska företag som är potentiella förvärvsobjekt kan bli mer attraktiv på grund av att de har blivit billigare under natten – men kompenseras av större affärs osäkerhet på sin hemmamarknad Inlösare måste balansera möjlighet att köpa attraktiva tillgångar till bättre priser med ett erkännande av. sannolikheten för pågående intäkts utmaningar för potentiellt meningsfulla delar av dessa verksamheter “, sade han.

Samtidigt TechUK, som representerar tech leverantörer, har publicerat en fempunktsplan för att hjälpa till att få sektorn “på rätt spår igen” efter Storbritannien lämnar EU. Det sade tillgång till den europeiska inre marknaden måste vara “det primära målet för alla brittiska förhandling”.

Den varnade också regeringen att arbeta hårt på att behålla och attrahera talang från Europa: “Om Storbritannien inte längre kan dra nytta av den fria rörligheten, då en ny smart invandring” politik måste sättas på plats som prioriterar behoven till Storbritannien snabba växande och högt värde tech sektorn. det handlar inte bara om att få byråkratin höger. Dessa människor måste också känna att de är välkomna och värderas i Storbritannien. ”

TechUK sade Storbritanniens dataskyddslagar kommer att behöva se till att förmågan av data att flöda fritt till och från EU inte hindras. “Brådskande hänsyn bör tas till de relativa fördelarna med att upprätthålla, anpassa, eller en helt ny lagstifta Storbritanniens dataskyddslagar,” det varnade, och tillade att den kontroversiella undersökningsrätt, som arbetar sig genom parlamentet, kan behöva ändras. Och det sade regeringens nya digitala strategi, som förväntades att publiceras inom kort, kommer nu att behöva skrivas om.

Tech efter Brexit: Var ska vi gå härifrån?

Brexit stavar turbulens för cloud computing: 6 stormiga scenarier

Brexit nedfall börjar som Vodafone varnar det kunde flytta huvudkontoret från Storbritannien

2. störande – 20 procents sannolikhet

Brexit: Gör dig redo för kompetensbrist och förlorade affärer, varnar analytiker

Vad betyder Brexit betyda för ditt företag?

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

3. Swift – 10 procents sannolikhet

Mer på teknik och Brexit