Brasilien försöker förstå nätet gränsöverskridande beskattning

Den brasilianska regeringen har försökt att komma ikapp på ett antal områden av den digitala ekonomin, en av dem är på nätet gränsöverskridande beskattning – men inte utan kontrovers.

Utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, säkerhet, Google taggade en webbplats som osäker? Nu får du mer information om problemet

Under Mobile World Congress (MWC) förra månaden, den brasilianska kommunikationsminister Paulo Bernardo sade Brasilien är en “skatteparadis” för online internationella företag. Använda Google som ett exempel, var minister sagt att det faktum tjänster som tillhandahålls i Brasilien ofta betalas med internationella kort gjorde skatteuppbörden för omöjliga dessa tjänster.

Värdera Google Brasiliens R $ 3,5 miljarder på reklamintäkter, ifråga Bernardo om skatt hade betalats på detta belopp. “Är det pengar beskattas? Samma skatter som betalas av traditionella medier? Jag tror inte det är” Bernardo reportrar på MWC.

Ministern tillade att det finns en brist på insyn i hur företag som Google och Facebook driva och att skatte angelägenheter dessa företag bör utredas. I separata tillfällen, Bernardo försvarade också beskattningen av tjänster som tillhandahålls av företag som Netflix.

Google Brasilien president Fabio Coelho utfärdade därefter ett svar på minister påståenden förra fredagen (7), säger att Internet jätte betalat R $ 733 ($ 313) i skatt till den brasilianska regeringen under 2013 och R $ 540 ($ 230m) 2012. Coelho tillade också att Google Brasiliens försäljningsverksamhet faktureras lokalt och att all information är tillgänglig för de brasilianska skattemyndigheterna.

Medan Google var angelägen om att påpeka att det är skatte kompatibel i Brasilien, fortsätter detta att vara en gråzon för många företag som säljer tjänster i landet. Internationella företag – särskilt de som säljer onlinetjänster – såsom Facebook utfärdar ofta fakturor från ett land som inte är där tjänsten sker.

Företagsbeskattningen är vanligtvis inriktad på resultat snarare än intäkter så det är enkelt för globala företag att flytta resultaträkningen runt till de mest fördelaktiga lägen. Detta har alltid varit fallet, men med digitala produkter frågan om var skatten ska betalas blir förvirrande.

WhatsApp är det mest populära meddelanden verktyg i Brasilien, men även om miljontals användare betalar en dollar per år för att använda systemet, där skatten på vinsten betalas? Förmodligen i USA, men politikerna skulle hävda att det bör vara där tjänsten konsumeras.

Beskattning av allt är en konstant politisk het potatis, och beskattning av online-handel är inget undantag. Och Brasilien är också äntligen inse hur viktiga skatter är dess egna intäkter, samt värdet av data.

Men det finns också ett intresse att fortsätta att göra det så enkelt som möjligt för online-företag att växa, anställa fler människor och stimulera ekonomin som helhet – och har höga ministrar gör anklagelser offentligt i stället för att räkna ut ett sätt att ta itu med detta situationen är nog inte en bra idé.

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Google taggade en webbplats som osäker? Nu får du mer information om problemet