Blogger förvar baktändningar på M’sian prop

nyheter analys Om den malaysiska regeringen hade hoppats den senaste kvarhållande av kontroversiella bloggare Raja Petra Kamarudin skulle dämpa landets högljudda bloggare gemenskap, kan det behöva leta någon annanstans.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Bloggare, medborgarrättsgrupper, icke-statliga organisationer och politiker från båda sidor av lägret, har klev ut för att fördöma fängslandet av grundare och redaktör i Malaysia i dag nyhetsportal. Raja Petra greps tidigare denna månad för två år under Malaysias Internal Security Act (ISA), som tillåter frihetsberövande utan rättegång.

Malaysia i dag redaktör, Sin Chew Daily reporter Tan Hoon Cheng och opposition lagstiftare Teresa Kok, greps september 12. Medan Kok och Tan släpptes senare, Raja Petra var häktad i ett förvar i två år vid Kamunting ISA häktet i Perak ange. Han står också anklagad för uppvigling och förtal för att länka vice premiärminister Najib Razak och hans hustru till mordet på en mongolisk kvinna.

ISA är en trygghet, ett arv från den brittiska koloniala regeringen, särskilt för att bekämpa kommunistiska terrorister. Medborgarrättsgrupper, politiker och olika internationella organ har fördömt användningen av ISA mot bloggare och medlemmar i media.

Zaid Ibrahim, utsett en minister i statsrådets avdelning efter valet i mars 2008 för att övervaka rättsliga frågor och rättsliga reformer, avgick från regeringen i protest mot gripandena.

Galvanisering effekt, har olika grupper och bloggare försökt att samla internationellt stöd mot fängslandet av Malaysia i dag redaktör.

Enligt bloggaren Jeff Ooi, som röstades in i parlamentet under landets mars val, Raja Petra förvar kommer sporra landets bloggare samfundet att ytterligare motstå varje upplevd orättvisa, korruption och maktmissbruk.

I en telefonintervju med ZD Net Asien, Penang-baserade Ooi sade dess användning av ISA på bloggare signalerat att den malaysiska regeringen har förlorat cyberrymden slaget, till förtryckande säkerhetslagar för att tysta växande online oliktänkande.

Regeringen har förlorat handlingen om hur man bäst hanterar Raja Petra “, sade han.” För regeringen att åberopa ISA innebär att de inte kan snabbt spåra den rättsliga processen, vilket inkluderar hans uppvigling och kriminella förtalsmål, för att stoppa Raja Petra.

Malaysia har förlorat en röst meningsskiljaktighet, och det sänder ett skrämmande budskap till andra bloggare [som] frågar “vem är nästa”? När vi går mot yttrandefriheten är vi nu knuten tillbaka av regeringens åtgärder mot framstående bloggare som Raja Petra “, konstaterade han.

Ooi medger att vissa bloggare, speciellt de yngre oerfarna, kan skrämmas av regeringen tillslag. “Men de engagerade och mer mognat bloggare kommer inte att vara”, sade han. “De kommer att fortsätta kampen. Den malaysiska blogging samfundet har åtagit sig att bekämpa orättvisor, korruption och regeringsöverdrifter.

Han tillade att han kommer att tala ut i stöd Raja Petra när riksdagen sitter igen i mitten av oktober, både i sin position som en parlamentsledamot och en kollega bloggare. “Jag hoppas att tala vid utländska evenemang för att markera den orättvisa behandlingen av Raja Petra, och det sätt på vilket regeringen agerar mot bloggare”, tillade han.

På frågan om han fruktade inför liknande ISA avgifter över hans blogginlägg, Ooi sade: “Om Raja Petra och reportern kan gripas, jag tror inte att jag är immun mot denna möjlighet kommer dock regeringens åtgärder inte avskräcka mig. jag kommer att fortsätta att skriva utan skräck eller favör, som alltid. ”

Global kritik, Kuala Lumpur-baserade Centrum för oberoende journalistik (CIJ) fördömde också Raja Petra internering, kalla det ett “klart missbruk av en arkaisk lag”. Dess verkställande direktör V. Gayathry sade i ett uttalande den nuvarande administrationen använder ISA “för att skydda sin skakiga läge”.

Den CIJ uttryckte vidare sin oro Raja Petras förvar skulle skicka “ett skrämmande budskap” till andra bloggare, avskräcka framtida whistleblowers från exponera eventuella framtida brott, och dämpa glöd offentliga diskussionen om kritiska frågor.

Regeringens åtgärder har också höjt iren av internationella vakthund organisationer, såsom Internationella journalistfederationen (IFJ), som noterade att bloggare kvarhålls skickade ett alarmerande budskap till alla kritiker av regeringen att oliktänkande inte kommer att tolereras.

I en tid av politisk instabilitet, är allt mer avgörande för att säkerställa demokratisk process fria medier “, sade IFJ Asia-Pacific.” Långt ifrån en förebild i regionen, är Malaysia rusar ner en antidemokratisk och auktoritär väg . “den vakthund begärde att regeringen släpper Raja Petra, och” sluta använda ISA att slå ner på journalistik och yttrandefriheten i Malaysia “.

Den New York-baserade Committee to Protect Journalists (CPJ) sade online-kommentatorer bör inte fängslas på grund av sina artiklar. Bob Dietz, Asien programansvarig från CPJ sade i ett uttalande: “Ett tvåårigt fängelsestraff införas på regeringens eget gottfinnande mot en av sina kända kritikerna är anledning till verklig oro Vi uppmanar hem minister att störta denna mening omedelbart. . ”

Lee Min Keong är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär