Asiatiska teknikföretag äter HP, Dell och IBM: s moln lunch

HP, Dell och IBM är alla kämpar för att fartygs servrar på grund av konkurrens från lågpris och specialiserade leverantörer, siffror från Gartner visar.

Låg kostnad leverantörer

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Den senaste rapporten från analysföretaget på den globala servermarknaden släpptes på onsdagen. Det ger en dyster bild av den globala datacenter marknaden, med marknadens totala intäkter under tredje kvartalet minskar 2,8 procent jämfört med föregående år och totalt transporter växer en ynka 3,6 procent.

“Server intäkter var svag på grund av pågående ekonomisk svaghet och marknadssegment skillnader” Jeffrey Hewitt, en forskningschef på Gartner, sade.

Om du tittar under de senaste tre åren av data från Gartner, dessa “marknadssegment skillnader”, verkar komma från ökad konkurrens från mindre eller specialiserade leverantörer, med en stor del av fokus på låga servrar för stora moln.

Gartner listar bara de fem serverleverantörer av intäkter och leverans varje kvartal och grupper resten i en sektion “annan försäljare”. När man tittar på vilka företag lyckas klättra in i den femte positionen en bild framträder av vilka dessa “andra leverantörer” är. Efter att ha tittat på tre år av data vi vet att de inkluderar Lenovo, Oracle, Cisco och NEC.

Dessutom är låga asiatiska hårdvarutillverkare som Huawei, Quanta och Wistron allt allt viktigare också, enligt Adrian O’Connell, en forskningschef på Gartner.

Cloud computing blir lika viktigt som vatten eller elektricitet. Men som företag vinner på detta skifte, och som kommer att förlora? Läs webbplatsens komplett guide.

“Vad vi ser med denna tillväxt i vad vi kategoriserar som” andra leverantörer “är några av de Asien-Stillahavsområdet killar – Lenovo, Huawei – men en stor del av det är vad vi skulle kalla den” hyperscale klassen ” av datacenters, “sade O’Connell.

Med andra ord, som andra leverantörer (bilden ovan, grön) kategori växer, desto fler servrar skeppas från lågkostnadsbolagen till Facebooks, Googles och Amazons i världen. (Facebook, till exempel nyligen utrustade en av sina nya datacenter helt med utrustning från en låg kostnad asiatiska tillverkare.) Samtidigt har den typiska OEM inte lyckats öka leveranserna.

Detta bidrar till en hög med allt mer omfattande bevis som tyder på OEM kommer att förlora, från uppkomsten av molnet.

Även om servern gamla gardet fortfarande gör de flesta av kontanter – IBM tog nästan $ 3,5 miljarder under tredje kvartalet, jämfört med $ 2,6 miljarder för hela den “andra leverantörer” grupp – de är inte sjöfarten nästan lika många servrar.

Jämför 2008 till årets: under det tredje kvartalet 2008 “andra leverantörer” levereras 629,864 bitar av kit, medan marknadsledande HP skickas ut 724.024. Under det tredje kvartalet 2012, däremot, de “andra leverantörer” lyckats leverera 846,734 servrar mellan dem, jämfört med 634.793 för HP, som fortfarande är den största enskilda avsändaren av servrar.

Detta spelar in en trend som har pågått under de senaste åren – utkant “andra leverantörer” stadigt sjöfarten mer och mer kit varje år, medan den typiska företag jättarna Dell, HP och IBM kamp för att ett meningsfullt sätt öka antalet lådor de levererar. Tillsammans med detta, många av dessa “andra leverantörer” är billigare än de stora OEM, och därmed sätter prispress på hela marknaden.

OEM verkligen ser ut att bli förlorare i molnet revolutionen

Gartners siffror visar också hur ny teknik förändrar servermarknaden. Många av de innovationer som utvecklats av molnleverantörer och mjukvaruföretag, i dessa dagar, är uppbyggd kring att använda programvara för att köra jobb över många enskilda servrar, vilket gör att organisationer att köpa flera billiga servrar från lågprisleverantörer i stället för en dyr (och kraftfull) bit av kit från en typisk OEM. Även om detta är vanligast i stora moln, som Facebook, det händer också på mindre företag.

När det gäller data visar, det är en trend som bara kommer att accelerera. Bevis, om det behövdes, att OEM verkligen ser ut att bli, förlorarna i molnet revolutionen.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

jättar kamp