Alphasmart Dana Review

Ta ett operativsystem konstruerat för handdatorer (Palm OS), och lägg den i en ungefär A4-format hölje. Tillsätt några fiffiga funktioner som stöd för dubbla SD-kort och en bred skärm, och kasta in en liten “programvara stretching” att dra nytta av bredden. Av denna blandning av hårdvara och programfunktioner kommer Alphasmart s Dana, ett system som, företaget säger, är ett verkligt alternativ till den bärbara datorn.

Skolans in; Dana är främst avsedd för användning i skolor, och som sådan har byggts med några grundläggande principer i åtanke. Naturligtvis måste det vara robust för att ta bashing och kraschar som bara barn kan vända sig till en bit av teknik. För detta ändamål höljet har gjorts av polykarbonat ABS, ett material tuff nog att ta massor av stötar, skärmen härdat också. Dana måste också vara ljus: en av anledningarna till barn ogillar bärbara datorer är att de är tunga att släpa runt. Vid 910g, är Dana närmare vikten av en lärobok än det lilla biblioteket en bärbar dator kan representera,. Skolorna är inte kända för att ha pengar träd som växer i deras lekplatser, så Dana har också ha ett tilltalande pris. Vid £ 350 (. Inkl moms), är det långt mer prisvärd än den genomsnittliga bärbara – och för övrigt också kostar betydligt mindre än Research Machines nya Tablet PC, IT i skolan måste passa in med hur lärarna som till. göra saker. Dana kan synkronisera med en lärares PC eller Mac via en USB-kabel, medan IR kan användas för data strålande. Det finns en andra USB-kontakt för en skrivare (utskrift är också möjligt via IR), och Alphasmart räknar med att lansera en enhet kallad AlphaHub någon gång under första hälften av 2003 som gör det möjligt för klassrum synkronisering av upp till 30 Danas (eller är att Danae?) .; Denna pedagogiska vinkling bör inte påverka Dana förmåga att fungera som en mer mainstream-enhet, och det finns alla möjligheter att Alphasmart kan sälja till den som söker grundläggande datainmatning på en lätt och prisvärd enhet. Visst vår erfarenhet med Dana leder oss att tro att det har en potentiell marknad utanför klassrummet.

Funktioner, Tangentbordet, som är mycket väl konstruerade, är tillräckligt bra för att tillgodose snabb touch typing, och ger ett bra utbud av kortkommandon till olika funktioner inom både Palm OS och applikationer. Key kartläggning till funktioner som att flytta runt i Palm startskärmen och ringer och välja från menyerna är intuitiv, och skärmen är tryckkänslig på vanligt Palm sätt. Å andra sidan, de åtta funktionstangenterna har ganska begränsad användning, och vi blev besvikna med placeringen av några av nycklarna. Notably Esc ligger till höger om mellanslagstangenten, med on / off knappen upptar dess mer vanliga plats. Utbildnings användare kommer, tycks det, att lära att röra typ i något icke-standard layout,. Avsaknaden av en vikbar lock och relativt låg vikt gör Dana ergonomiskt lämpade att uppe på knäna, en position användbara både för pendling och sitter i en bekväm stol, medan skärmen höjs något i en vinkel som gör text visning lätt. Mono LCD-skärmen är bakgrundsbelyst, vilket gör det rimligt läsbar i dåliga ljusförhållanden. Batteritiden är vida överlägsen någon annan bärbar dator som vi har använt: att leverera cirka 25 timmar i arbetslivet mellan laddningarna, bör det vara möjligt för de flesta mobila arbetstagare att ansluta till elnätet mindre än en gång i veckan. Men med hjälp av bakgrundsbelysningen, som kommer att vara oundvikliga i vissa ljusförhållanden, kommer utarma batteriet snabbare. Om du gör fastna kort, kan det uppladdningsbara batteriet bytas ut mot tre engångs AA-batterier. Under tiden den dubbla SD-kortplatser kan du ha en backup kortet permanent på plats, och ett andra kort utan den vanliga krångel med byte,. Det 190mm bred skärm sträcker upplösning av Palm OS 4.1 från 160 av 160 pixlar 560 av 160. Denna sträckning har använts på två sätt. Flera av de infödda Palm OS-program kan vridas 90 grader, vilket kan vara praktiskt när du tittar på långa att göra-listor och Date Book listor, men är inte sannolikt att i stor utsträckning. Det är besvärligt att hålla Dana i 90-graders vinkel, och rotationen måste ställas in från startsidan snarare än inifrån applikationer, vilket är irriterande krångliga. datainmatning i denna vinkel är oftast möjligt via en mjukvaru förvaltade Graffiti område, som sitter längst ned på den utsträckta visningsområdet, men ergonomi Graffiti på denna vinkel är inte bra;. Vi föredrar mycket hur dessa applikationer, och medföljande Alphaword ordbehandlare, använd skärmens fulla bredd 560 pixlar, vilket gör att stora delar av text som ska ses med lätthet. Ansökningar som inte är tweaked på detta sätt – och detta kommer att omfatta någon av de tusentals freeware och shareware Palm OS-program tillgängliga på webben – visas i en 160 med 160 utrymme i mitten av skärmen, med Graffiti område som ligger till den rätta.

Tillämpningar, Alphaword fungerar ganska väl som en ordbehandlare, och kommer med sin egen synonymordbok, ord disk och stavningskontroll. Vår stavningskontroll var en amerikansk version, men vi är säkra på kommer att förvandlas till en brittisk man. Den 33MHz Motorola Dragon processor innebär att stavningskontroll är en ganska långsam affär, något som brittiska omvandlingen är osannolikt att påverka,. Flera ytterligare applikationer kommer att levereras med Dana för användaren att installera om det behövs. Dessa inkluderar: Quickoffice, en spreadsheeting, kartlägga och redigera dokument svit som synkroniseras med Microsoft Word och Excel, FontBucket, en Font Manager och Printboy en utskrift (via kabel eller IR) verktyg, Hur långt Dana är ett verkligt alternativ till en bärbar dator. är en omtvistad fråga. Självklart är detta Palm OS-enhet är inte alls lika funktionell som en fullfjädrad Windows anteckningsbok. Dana kan därför kämpar för att etablera sig i skolor, där Windows-miljöer är mycket vanligare än något annat. Och även om det kan vara perfekt för många pendlare – för vem ordbehandling och udda blick på ett kalkylblad är allt som behövs, och för vem lång batteritid är ett måste – dess utformning kan räknas av mot det. Det är inte att säga att Dana är en dålig bit kit: i själva verket är det förvånansvärt bra.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator